Ziekte van Bechterew

 • De ziekte van Bechterew is een gewrichtsontsteking, een vorm van reuma, die vooral in de wervelkolom en het bekken zit, maar ook in heupen en knieën.

  Dit geeft pijnklachten en verstijving. Door de ontsteking worden de randen van het gewricht aangetast, hierdoor raakt kraakbeen en bot beschadigd. Het beschadigde kraakbeen wordt vervangen door bot en hierdoor ontstaat de stijfheid. Meestal begint het tussen de 15e en 25e levensjaar, vaker bij mannen dan bij vrouwen. De oorzaak is onbekend.

 • Het begint vaak met pijn in de lage rug en stijfheid. De stijfheid is voornamelijk ’s ochtends. Kenmerkend is dat bij bewegen de pijnklachten geleidelijk kunnen verdwijnen. De pijn en stijfheid kan zich uitbreiden naar bekken, heupen en knieën. Deze klachten komen het meest voor.

 • U kunt er niets aan doen om te voorkomen dat u deze ziekte krijgt. Herkent u de klachten, neem dan contact op met uw huisarts. Zo nodig zal er verder onderzoek en behandeling volgen. U kunt zelf door oefeningen de verstijving (deels) voorkomen.

  Bron: Nederlands Huisartsen Genootschap.
  Laatste Bijgewerkt: 6 oktober 2009.

 • De informatie over bovenstaande aandoening is geschreven door het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG). Het onderdeel over de medicijnen die bij de aandoening kunnen worden gebruikt, is geschreven door het Wetenschappelijk Instituut van de KNMP. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, zijn het NHG en de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.


Service van Leef.nl

 • Voor 16:00 besteld, morgen in huis
 • Gratis bezorging boven de €50
 • Gratis afhalen bij uw apotheek

Klantenservice

Heeft u vragen? Bel onze klantenservice 0800 - 555 43 21


Betalen met iDeal Betalen met VisaBetalen met Maestro