Blauwe plekken, ook wel hematomen genoemd, kunnen voorkomen bij mensen die anticoagulantia of bloedverdunners gebruiken. Hoewel deze medicijnen van vitaal belang zijn voor het voorkomen van bloedstolsels, kunnen ze onbedoeld leiden tot een verhoogd risico op blauwe plekken. In dit artikel bespreken we de oorzaken van blauwe plekken bij het gebruik van bloedverdunners en bieden we praktische tips om hiermee om te gaan.

Waarom veroorzaken bloedverdunners blauwe plekken?

Blauwe plekken ontstaan wanneer kleine bloedvaten, ook bekend als haarvaten, beschadigd raken en er bloed onder de huid lekt. Normaal gesproken kunnen bloedplaatjes en stollingseiwitten in het bloed helpen om het bloeden te stoppen en de vorming van blauwe plekken te beperken. Bij gebruik van bloedverdunners kan dit proces vertraagd worden, waardoor bloed zich ophoopt en blauwe plekken ontstaan.

Hoewel het normaal is om af en toe een blauwe plek te hebben, kunnen mensen die bloedverdunners gebruiken mogelijk meer en grotere blauwe plekken ontwikkelen dan normaal. Het is belangrijk om te onthouden dat de ernst en frequentie van blauwe plekken kunnen variëren van persoon tot persoon en afhankelijk zijn van factoren zoals de dosis en het type bloedverdunner dat wordt gebruikt.

Wat kan je doen tegen blauwe plekken door bloedverdunners?

Als je bloedverdunners zoals acenocoumarol of fenprocoumon gebruikt, is het raadzaam om contact op te nemen met de trombosedienst als je merkt dat je overmatig bloedt, bijvoorbeeld frequent last hebt van bloedneuzen, bloedend tandvlees, of aanzienlijke blauwe plekken vertoont. Mogelijk moet de dosering van het antistollingsmedicijn dan worden verminderd.

Blauwe plekken als gevolg van kou

Wanneer je je hebt gestoten, kun je ijs of een coldpack op de plek leggen. Wikkel er wel een theedoek omheen om de huid niet te beschadigen. Kou zorgt ervoor dat de bloedvaatjes samentrekken (vasoconstrictie). Hierdoor kan er minder bloed uit de bloedvaatjes lekken en ontstaat er een minder grote blauwe plek.

Cold packs:

  • 3M Nexcare Cold pack instant cold: verzacht de pijn op een natuurlijke manier. Dit product geeft je de mogelijkheid om kou te gebruiken waardoor de pijn wordt verlicht, de zwelling minder wordt en het herstel wordt versneld. 
  • Star Balm Instant Cold Packs: biedt onmiddellijke verkoeling en is ideaal voor de eerste behandeling van spierpijn bij schouders, rug, knie en andere bewegende lichaamsdelen. Cold Packs zijn ideaal bij behandeling van blessures bij afwezigheid van ijs of een ijskast en kunnen makkelijk meegenomen worden. 
  • Icepower Instant ColdPack: een cooling pack voor éénmalig gebruik. Kan bij blessures en zwelling op de huid worden gelegd.

Lezers van dit artikel kochten ook:

Verschillende typen bloedverdunners en hun effect op blauwe plekken

Veel mensen slikken bloedverdunners. De naam bloedverdunners is eigenlijk onjuist. De middelen verdunnen het bloed niet, maar zorgen ervoor dat het minder makkelijk stolt. De juiste naam is dus antistollingsmiddelen. Er zijn twee groepen antistollingsmiddelen: de bloedplaatjesremmers en de stollingsremmers. Geneesmiddelen uit beide categorieën, inclusief antistollingsmiddelen en bloedplaatjesremmers, kunnen blauwe plekken als een van hun neveneffecten teweegbrengen wanneer men bloedverdunners gebruikt.

Bloedplaatjesremmers

De bloedplaatjesremmers, zoals acetylsalicylzuur (Aspirine), carbasalaatcalcium (Ascal) en clopidogrel (Plavix), remmen de samenklontering van bloedplaatjes. Bloedplaatjes, ook wel trombocyten genoemd, zijn een bestanddeel van het bloed dat betrokken is bij het repareren van wondjes. Net zoals er op de huid een korstje ontstaat bij een wondje, gebeurt dat ook in je lichaam. Het remmen van de werking van de bloedplaatjes heeft tot gevolg dat het langer duurt voordat een korstje is ontstaan. Hierdoor blijven wondjes op je huid en bijvoorbeeld tandvlees langer bloeden en ontstaan ook makkelijker blauwe plekken.

Stollingsremmers

De andere groep antistollingsmiddelen zijn de stollingsremmers. Deze middelen, zoals acenocoumarol (Sintrom) en fenprocoumon (Marcoumar) werken rechtstreeks op de stollingsreactie. De werking van deze middelen wordt nauwkeurig gecontroleerd door de trombosedienst. Een medewerker van de trombosedienst controleert regelmatig de zogenaamde INR-waarde van je bloed. Meestal moet deze waarde tussen de 2,0 en 3,0 liggen. Boven de 4,0 duurt het te lang voordat je bloed stolt en kunt u extra gemakkelijk een bloeding of blauwe plek krijgen.