Het is normaal dat je kat een paar keer per maand een haarbal ophoest. Gewoon hoesten doen katten daarentegen niet vaak. Hoewel een hoestende kat niet altijd iets is om je zorgen over te maken, is het wel belangrijk om het in de gaten te houden. Waar komt de hoest bij een kat vandaan? Hoe klinkt een hoest bij katten? En wat kan je eraan doen? Je leest het in deze blog!

Waarom hoest mijn kat? 

 

Hoesten bij katten kan verschillende oorzaken hebben. Hoesten is op zich geen aandoening of ziekte, maar het kan een teken zijn van een onderliggend probleem. Hoewel vaak wordt gedacht dat haarballen de oorzaak zijn, is het normaal dat een kat slechts een paar keer per maand een haarbal ophoest. Als dit vaker gebeurt dan kan dit een teken zijn van een onderliggend probleem. Wanneer irriterende stoffen, slijm of andere deeltjes de luchtwegen binnendringen, wordt een beschermende reflex geactiveerd om te proberen ze kwijt te raken. Deze reflex is hoesten: een poging om de luchtwegen vrij te maken. Enkele andere oorzaken van hoesten bij katten kunnen zijn:

  • Allergische bronchitis
    Dit komt relatief vaak voor bij katten en kun je vergelijken met astma bij de mens. De kat reageert allergisch op allerlei stoffen in de lucht zoals pollen, stof, en sigarettenrook. Door de chronische ontstekingsreactie in de longen vinden er veranderingen plaats aan het longweefsel en wordt er te veel slijm geproduceerd. De veranderingen aan het weefsel kunnen uiteindelijk voor luchtwegvernauwing zorgen.
  • Luchtweginfecties
    Bij een luchtweginfectie is er sprake van een longontsteking of ontsteking van de keel en luchtpijp.
  • Hartworm
  • Andere parasitaire aandoeningen
  • Ziekte van de luchtwegen

Lezers van dit artikel bekijken vaak onze kattenartikelen:

Hoe klinkt een hoestende kat?

Er zijn twee soorten kattenhoest: een droge hoest of een productieve (natte) hoest. Sommige oorzaken van hoesten verhogen de slijmproductie en veroorzaken een natte hoest. Een droge hoest klinkt als een toeter of geeft een piepend geluid. De kat slikt daarna niet. Een natte hoest klinkt alsof er water of iets achter in de keel van de kat zit. Dit kan een krakend geluid opleveren. Daarna slikt de kat wel, in tegenstelling tot de droge hoest. Het slikken ziet eruit als een overdreven beweging in de keel.

Behandeling hoestende kat

De behandelingsmogelijkheden variëren afhankelijk van de aandoening die met het hoesten gepaard gaat. In het geval van een haarbal zou het hoesten van de kat moeten afnemen zodra de haarbal is verdwenen. Een terugkerende hoest moet door een dierenarts worden onderzocht om eventuele onderliggende aandoeningen aan te pakken. Raadpleeg altijd de dierenarts voordat je zelf de hoest van je kat probeert te behandelen. Behandeling zonder diagnose kan schadelijk zijn voor je kat of zelfs de toestand van de kat verergeren. 

Astma en luchtweginfecties bij katten behandelen 

Gelukkig kunnen kattenastma en luchtweginfecties makkelijk worden behandeld. Als bij jouw kat astma is vastgesteld, zijn er twee belangrijke soorten medicijnen die worden voorgeschreven door de dierenarts: corticosteroïden om de ontsteking te behandelen en bronchusverwijders om de luchtwegen te verruimen. Deze medicijnen komen in geïnhaleerde, orale of geïnjecteerde vorm voor, maar geïnhaleerde medicijnen hebben de voorkeur.