Je hond of kat heeft vlooien: wat nu? Voor jouw huisdier (en voor jezelf!) wil je vlooien waarschijnlijk zo snel mogelijk bestrijden. Vlooienbeten kunnen je huisdier flink wat last bezorgen. En wist je dat jeuk niet het enige probleem is dat vlooien met zich meebrengt? In deze blog vertellen we je er alles over. Ook lees je hoe je vlooien snel en effectief aanpakt. 

Wat zijn vlooien?

Vlooien zijn kleine roodbruine insecten van maximaal 3 mm lang. Het zijn parasieten. Dat wil zeggen dat ze een gastheer nodig hebben om te overleven. Dat kan jouw kat of hond zijn, maar ook jijzelf. Je kunt ze zien kruipen door de vacht van je hond of kat. Een vrouwtjes vlo kan wel 11 tot 46 eitjes per dag leggen.

Problemen die vlooien veroorzaken

Je ziet je kat of hond regelmatig krabben. Voor jou is dat waarschijnlijk een belangrijk signaal: je huisdier heeft vlooien. Voor je huisdier is die verschrikkelijke jeuk natuurlijk ontzettend hinderlijk. Maar dat is niet het enige probleem dat vlooien kunnen veroorzaken. Wist je namelijk dat vlooien soms ook ziektes kunnen overbrengen? In Nederland is dat de lintworm. Daarnaast kan de vlo een bacterie bij zich dragen die kattenkrabziekte veroorzaakt. Een vlooienbeet kan dus meer onheil met zich meebrengen dan je in eerste instantie denkt. Ook kunnen katten, honden en mensen een vlooienallergie ontwikkelen en kunnen kittens bloedarmoede krijgen door vlooien. Het is dus goed om de vlooien zo snel mogelijk te bestrijden. 

Vlooien bestrijden

Er zijn een heleboel verschillende ontvlooiingsmiddelen op de markt waarmee je vlooien bij jouw hond of kat kunt bestrijden. Enkele voorbeelden zijn:  

  • Vlooiendruppels/spot-on;
  • Vlooientabletten;
  • Vlooienpoeders;
  • Vlooienbanden;
  • Vlooienshampoo.

Bekijk onze vlooienproducten hieronder:

Vlooiendruppels (spot-on)

Vlooiendruppels breng je met een pipet aan in de nek van je hond of kat. Het bevat stoffen die giftig zijn voor vlooien, zoals fipronil, methopreen, selamectine, pyriprole, imidacloprid, metaflumizone, spinosad en indoxacarb. Dat zorgt ervoor dat de vlooiendruppels de volwassen vlooien doden, nadat ze jouw huisdier hebben gebeten. Soms doden deze middelen ook de eitjes van vlooien en af en toe zelfs de larven, maar de meeste vlooiendruppels werken vooral effectief tegen de volwassen vlooien. Daarom is het altijd belangrijk om in huis maatregelen te treffen tegen de larven en eitjes van vlooien. 

Vlooientabletten

Ook bestaan er tabletten die vlooien doden zodra ze jouw hond of kat bijten. Vaak moet je deze tabletten samen met een ander bestrijdingsmiddel gebruiken. De werkzaamheid wordt namelijk snel minder, waardoor ze vooral geschikt zijn voor snelle aanpak van een plaag.

Verouderde bestrijdingsmethoden: vlooienpoeders, banden en shampoo

Vlooienpoeders worden in de praktijk niet veel meer gebruikt. Vlooienpoeders bestrijden weliswaar de vlooien, maar zijn moeilijk te doseren. Dat maakt de kans op vergiftiging (van katten) zeer aanwezig. Vlooienbanden zijn halsbanden geïmpregneerd met een middel tegen vlooien. Op die manier worden de vlooien gedood wanneer ze in contact komen met het insecticide op de band. Vaak worden hiervoor middelen gebruikt die giftig zijn voor mensen of dieren om te slikken. Vlooienshampoo werkt meestal maar kort. Het is daarom eerder een ondersteunende maatregel dan echte vlooienbestrijding. Vlooiendruppels, sprays en tabletten zijn daarom een beter alternatief. 

Vlooien bestrijden kat vs. vlooien bestrijden hond

Misschien heb je nog een middel tegen vlooien in huis. Let hierbij op dat je je kat niet behandelt met middelen voor honden én andersom. Een vlooienmiddel voor honden, kan voor katten namelijk giftig zijn. Producten met permethrine of deltamethrine zijn hier een voorbeeld van. Deze stoffen zijn giftig voor katten, maar niet voor honden. Ook is de stofwisseling van honden en katten verschillend. Een dosering voor honden kan voor een kat te hoog zijn of andersom. Behandel een kat dus nooit met het ontvlooiingsmiddel dat je voor de hond hebt gekocht.

Vlooien bestrijden in huis

Naast dat je je huisdier behandelt met ontvlooiingsmiddel, is het ook belangrijk om de omgeving te reinigen. Vlooien houden zich graag schuil op warme plekken, zoals in het tapijt of tussen kieren of spleten. Blijven hier vlooien, eitjes of larven achter, dan ben je snel terug bij af. Dit is wat je hiertegen kunt doen:

  • Stofzuig je hele huis grondig. Zuig vooral goed op plaatsen waar je huisdier vaak ligt, maar denk ook aan je tapijten, banken, stoelen, gordijnen. Ben je klaar met stofzuigen? Verpak de gebruikte zak in een afgesloten plastic zak en gooi deze in de kliko.
  • Was al het losse textiel, zoals kleedjes, beddengoed en kussentjes.  
  • Klop kleden en honden- of kattenmandjes regelmatig uit en was de bekleding op 60 °C of hang deze in de zon.
  • In huis kun je spuiten met insecticide. Denk hierbij aan kieren in banken en stoelen, de vloer (vooral onder de verwarming) en de mand. Er zijn verschillende middelen beschikbaar. Lees altijd goed de bijsluiter voor de precieze gebruiksinstructies voordat je deze middelen gebruikt.