Quirina Engels

Diëtist

Quirina Engels
Diëtist
Voedselallergie
Quirina heeft de vierjarige hbo-opleiding Voeding en Diëtetiek afgerond en volgt sinds het behalen van haar diploma elk jaar diverse bijscholingen (o.a. post hbo) en symposia. Vanaf 1997 is zij zich gaan specialiseren op het gebied van kindervoeding en voedselovergevoeligheid. In 2007 heeft zij haar eigen praktijk geopend: DE diëtistenpraktijk. Lid: Diëtisten Info Netwerk Coeliakie (DINC) en Netwerk Kinderdiëtisten (NKD).

Publicaties:

Dieetbehandelingsprotocol Voedselovergevoeligheid (allergische en niet-allergische voedselovergevoeligheid) bij zuigelingen. 2010Uitgevers (herziening 2015) www.quirinaengels.nl

More by Quirina Engels

Koemelkallergie in de praktijk

Blog In Nederland heeft, in tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, slechts twee tot drie procent van de zuigelingen een koemelkallergie. Er kan aan koemelkallergie worden gedacht als er twee of meer symptomen zijn, zoals eczeem, spugen en/of luchtwegklachten. Gelukkig gaan bij de meeste kinderen de klachten voorbij. Op de leeftijd van drie jaar heeft 90 procent geen koemelkallergie meer. Wel ontwikkelt een deel van deze kinderen andere voedselallergieën zoals voor pinda, soja of kippenei.
Lees meer

Hooikoorts? Pas op voor kruisallergie!

Blog

In het voorjaar beginnen de bomen van de berkenfamilie zoals de els, de berk en de hazelaar te bloeien. En het toeval wil, dat er dan ineens mensen klachten krijgen na het eten van een appel!


Lees meer

Suiker; een zoete verleider

Blog

Baby’s en peuters hebben vanuit een natuurlijk overlevingsmechanisme al de voorkeur om zoet (veilig) te eten en bitter (giftig) te vermijden. Dit zie je bij baby’s ook terug in de positieve waardering van de zoete smaak van borstvoeding en de duidelijke voorkeur voor zoete smaken bij de introductie van bijvoeding. Ondanks deze natuurlijke voorkeur voor zoet en het feit dat het lichaam suiker nodig heeft, wordt er door de meeste mensen te veel suiker geconsumeerd en dat heeft nadelige gevolgen voor de gezondheid.


Lees meer

De gevolgen van een onvolwaardige voeding

Blog

Een goede voeding gaat uit van ‘Richtlijnen goede voeding’ die zijn gebaseerd op adviezen uitgebracht door de Gezondheidsraad. Dit is voor u als consument uitgewerkt in de schijf van vijf. Een voeding volgens de schijf van vijf levert 100 procent van de benodigde hoeveelheid vitamines en mineralen en 80 procent van de behoefte aan eiwit, vetten en koolhydraten en dit zorgt er voor dat het lichaam gezond blijft. Neem Frank als voorbeeld van wat een onvolwaardige voeding kan doen.


Lees meer

Heeft mijn kind een koemelkallergie?

Blog Baby’s drinken in hun eerste levensjaar voornamelijk melk (borstvoeding ofwel kunstvoeding). Twee tot drie procent van de baby’s heeft echter koemelkallergie, waardoor ze klachten hebben als eczeem, spugen, diarree, afbuigende groei, voedselweigering en/of luchtwegproblemen. Als allergie voorkomt in de familie heeft een kind een verhoogde kans ook een allergie te ontwikkelen.
Lees meer

Bent u nog gemotiveerd?

Blog Tegen het einde van het jaar is het traditioneel rustig op het spreekuur, want zeg nu eerlijk: Wie wil er voor Kerstmis nog naar de diëtist? Maar dik wordt men niet tussen Kerst en nieuwjaar, maar tussen nieuwjaar en Kerst! Het nieuwe jaar wordt doorgaans goed begonnen met voornemens zoals stoppen met roken, meer bewegen en… afvallen! Maar hoe lang houdt u deze goede voornemens vol?
Lees meer

Met een voedselallergie naar school

Blog Voedselallergieën zijn een uitdaging voor ouders met schoolgaande kinderen. Zeker als uw kind voor het eerst naar school gaat.
Lees meer

Ondergewicht; geen reden tot jaloezie

Blog Mensen met overgewicht kunnen jaloers zijn als ze zien dat magere mensen ongegeneerd kunnen eten. Als je echter bekend bent met ondergewicht, weet je dat dit ontzettend lastig kan zijn en geen reden tot afgunst.
Lees meer

Slank maar lekker eten tijdens de feestdagen

Blog

Is uw voornemen voor het nieuwe jaar afvallen? Voorkom dan dat u met de feestdagen nog eerst extra kilo’s aankomt, want dan moet u deze in het nieuwe jaar ook kwijt zien te raken. Het is niet ongewoon dat ik bij een cliënt na de feestdagen op de weegschaal zie dat er 1 tot 3 kilogram is bijgekomen en dat is toch wel erg zonde van al die moeite in de voorgaande periode.


Lees meer

Op vakantie met een voedselallergie

Blog Volgt u een dieet vanwege coeliakie of voedselallergie? Dan is de vakantietijd vaak een uitdaging. Een goede voorbereiding is noodzakelijk.
Lees meer

Overgewicht bij kinderen

Blog In Nederland zijn steeds meer kinderen met overgewicht. Bij metingen in 2009 bleek al dertien procent van de jongens en vijftien procent van de meisjes overgewicht te hebben. Dat wil zeggen dat in een gemiddelde klas van dertig kinderen vier kinderen overgewicht hebben. Ook obesitas (een ernstige vorm van overgewicht) komt steeds vaker voor, namelijk bij circa twee procent van de kinderen.
Lees meer

Doorzettingsvermogen en wilskracht

Blog

Het nieuwe jaar is een uitstekend moment voor een nieuwe start. Zo hebben veel mensen het voornemen om in het nieuwe jaar te gaan afvallen. Men start vol enthousiasme, maar na korte tijd blijkt het niet te lukken of niet snel genoeg te gaan. Het goede voornemen wordt opgegeven of vergeten en uiteindelijk weegt men vaak nog enkele kilo’s meer dan voordat men ging afvallen. Om een goed voornemen te laten slagen zijn doorzettingsvermogen en wilskracht belangrijke eigenschappen. Sterker nog, eigenlijk maakt het niet uit wanneer je aan iets begint als je over deze eigenschappen beschikt. Een goed voorbeeld is mijn cliënt Sander.


Lees meerTrustpilot
Betalen met iDeal Betalen met Visa Betalen met Maestro   Onlinegeschillenbeslechting

Een moment geduld aub...

Toegevoegd aan je winkelmand

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen
Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen