Ype Swart

Fysiotherapeut

Ype Swart
Fysiotherapeut
Oedeemtherapie en acupunctuur
Ype heeft meer dan dertig jaar ervaring als fysiotherapeut en acupuncturist. Hij is mede-eigenaar van Fysiotherapiepraktijk Swart en Pruijssers in Rotterdam en Praktijk Poortwijk in Oud-Beijerland, en is tevens mede-eigenaar van SP advies. Sinds vijf jaar is hij oedeemtherapeut. Hij begeleidt patiënten met COPD (ernstige ademhalingsproblemen) en claudicatio intermittens (etalagebenen). Website: www.spfysio.nl

More by Ype Swart

Het raadsel van de Zinkwegse liesblessures

Blog Voetbalvereniging de Zinkwegse Boys heeft dit jaar een enorm probleem: de liesblessures. Ik zie de spelers van deze roemruchte vereniging dit jaar wel erg vaak. Hoe kan dit? Mogelijk heeft het te maken met de manier van trainen. De selectie wordt sinds het begin van dit seizoen getraind door een zeer gedreven man, die veel van zijn manschappen vergt. Bij de vorige trainer kwam de liesblessure eigenlijk niet voor.
Lees meer

Het rookgordijn

Blog Etalagebenen zijn geen kunststof benen, die worden gebruikt in etalages om nylons omheen te doen. Het is de Nederlandse naam voor een aandoening, waarbij de doorbloeding van de benen zo verminderd is, dat de eigenaar van deze benen vanwege de pijn voor iedere etalage staat te kijken. Gewoon, omdat de pijn te erg wordt, wanneer diegene verder loopt.
Lees meer

Nordic wokking

Blog Regelmatig zie ik mensen, die voldoende genieten van het leven. Eerlijk gezegd is ook mijn sixpack goed verstopt onder een vetlaagje. Ondanks allerlei goede voornemens schrik je op een dag toch behoorlijk, wanneer je in de spiegel kijkt. “Hoe heeft dit kunnen gebeuren?”, denk je dan.
Lees meer

De brugklasser die zich een breuk sjouwde

Blog

Ieder jaar zie ik ze weer gaan; de nieuwe oogst brugklassers, op hun wankele fiets met die veel te zware schooltassen, vol onzekerheden, op weg naar de toekomst. Over die schooltassen wil ik het hebben. Deze zijn vaak echt veel te zwaar. De gevolgen zie ik dan in mijn praktijk.


Lees meer

Het ‘nieuwe hoesten’

Blog Tijdens mijn stagetijd, dat is heel wat jaren geleden, moesten ik en mijn mede-stagiairs regelmatig ademhalingspatiënten ‘kloppen’. Deze behandeling, waarbij met holle handen ritmisch op de borstkas werd geklopt, had als doel het 'losmaken’ van het slijm, waarna het beter kon worden opgehoest. Een vermoeiende bezigheid.
Lees meer

De vakantie en het rampenbed

Blog

Vorig jaar ben ik samen met mijn vrouw met de auto door Frankrijk en Noord-Spanje getrokken. We sliepen in kleine hotelletjes of Chambres d’hôtes. Ergens in de buurt van Toulouse vonden we, na lang zoeken, de Chambre d’hôtes van Anne-Marie en Jean.


Lees meer

Te veel hooi op uw sportvork

Blog

Sporten is gezond. Toch zie ik regelmatig sportbeoefenaren op mijn spreekuur met klachten, die direct te relateren zijn aan het ‘gezond bezig zijn’. In de fysiotherapie wordt gewerkt met de begrippen belasting en belastbaarheid. Wanneer deze in evenwicht zijn is er niets aan de hand. Het gaat fout op het moment dat de balans verstoord wordt; wanneer de belasting te hoog of de belastbaarheid te laag is.


Lees meer

Stilzitten bij gewrichtsslijtage?

Blog Mevrouw Bakker wist het zeker; dit was het begin van het einde. Op de verwijsbrief van haar huisarts stond: knie-artrose. “Is fysiotherapie wel zinvol?”, vroeg ze.
Lees meer

Bekkeninstabiliteit

Blog Klachten van de bekkenbodem zijn voor veel patiënten erg vervelend, ook omdat dit gebied voor de meeste mensen erg intiem is. Hoe vertelt u uw dokter, of uw fysiotherapeut, dat u moeite hebt om uw plas op te houden of dat u pijn hebt bij het vrijen? Misschien helpt het verhaal van Josien, een patiënt die bij mij in de praktijk kwam met pijn in haar onderrug.
Lees meer

Huilbaby en het KISS-syndroom

Blog Een jonge vrouw, pas moeder geworden, meldde zich in mijn praktijk met nekklachten en hoofdpijn. Ze gaf aan deze klachten te hebben sinds de geboorte van haar jongste; een wolk van een dochter. Ik onderzocht de bewegelijkheid van haar nek en de spanning in de nekspieren viel direct op. “Hoe gaat het thuis? Druk, met die kleine erbij?” vroeg ik. Ze zuchtte: “We doen geen oog dicht. Lotje huilt bijna continu.” Ik zag dat ze er inderdaad doodmoe uitzag. “Maar dat zal er wel bijhoren, het ene kind huilt nou eenmaal meer dan het andere. Het zal wel een keer overgaan.”
Lees meer

De winterbanden van tante Annie

Blog

In iedere fysiotherapiepraktijk heb je wel een tante Annie. Of hoe ze ook moge heten. Bij ons is het tante Annie, een dame van iets boven de 65, die haar sporen als hardwerkende, goedlachse vrouw verdiend heeft. Onze tante Annie heeft COPD. COPD is een verzamelnaam voor aandoeningen aan het ademhalingssysteem, die niet meer zullen genezen. Maar als fysiotherapeut kan ik mensen met COPD wel helpen hun kwaliteit van leven te verbeteren, door ze te trainen.


Lees meer

Een nieuw begin

Blog

Na de jaarwisseling komen we er vaak achter dat we iets te veel hebben feestgevierd tijdens de laatste dagen van het vorige jaar. De balans wordt opgemaakt en slaat door naar de verkeerde kant. Onze BMI heeft een schrikbarende waarde aangenomen en onze spieren lijken op die zalige kerstpudding. Bij een aantal van ons komt daarbij ook de rook zowat uit onze poriën. Tijd voor bezinning.


Lees meerTrustpilot
Betalen met iDeal Betalen met Visa Betalen met Maestro   Onlinegeschillenbeslechting

Een moment geduld aub...

Toegevoegd aan je winkelmand

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen
Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen