Gerda Lameer

Arts

Gerda Lameer
Arts
Kindergeneeskunde
Gerda is geboren in Amersfoort, waar zij op de lagere school en het gymnasium heeft gezeten. Zij studeerde in Utrecht, deed haar specialistenopleiding in het Emma Kinder Ziekenhuis in Amsterdam en het Children’s Hospital in Seattle, Washington in de Verenigde Staten. Als kinderarts is zij werkzaam geweest in wat tegenwoordig Ziekenhuis Ter Gooi in Blaricum heet. De laatste jaren heeft zij daarbij waargenomen in verschillende ziekenhuizen en het astmacentrum Heideheuvel in Hilversum. Tot slot organiseert Gerda congressen voor Werkgroep Artsen Advocaten WAA over letselschade onderwerpen en voor kinderartsen over kinderradiologie.

Publicaties:

Kinderradiologie voor Kinderartsen, VU Uitgeverij 2003 en Wat mankeert mijn kind?, Uitgeverij Terra Lannoo 2007

More by Gerda Lameer

Wees alert op de signalen van leukemie

Blog Het is een zeer beladen en moeilijk onderwerp om te bespreken, kanker bij kinderen. Laat ik toch met het goede nieuws beginnen. Toen ik in de jaren zeventig werd opgeleid tot kinderarts in het Emma Kinder Ziekenhuis in Amsterdam, moest ik een heel jaar lang werken op de afdeling kinderoncologie. Dat is de afdeling waar alleen maar kinderen met kanker worden behandeld. Het viel me ontzettend zwaar, want de meest voorkomende vorm van kanker bij kinderen is leukemie en in die tijd gingen alle kinderen met leukemie dood. Maar het was ook het begin van een tijdperk waarin de eerste stappen op het gebied van de chemotherapie werden gezet.
Lees meer

Wat te doen als uw kind een moeilijke eter is

Blog

Jonge kinderen moeten vanaf hun eerste hapje en slokje wennen aan allerlei verschillende smaken. Wie kent niet de zuigeling van een half jaar die zijn eerste hapje spinazie krijgt. In het merendeel van de gevallen wordt er een vies gezicht getrokken en zit de spinazie overal behalve in de maag van de baby. Het is een kwestie van volhouden om de spinazie er toch in te krijgen.


Lees meer

Rust, reinheid en regelmaat

Blog Onlangs kreeg ik een telefoontje van een ongeruste opa van een klein, zes weken oud meisje die de ouders tot wanhoop bracht door aanhoudend te huilen. Het meisje heeft een ouder zusje van twee en een half jaar. De baby was op tijd en normaal zonder complicaties geboren en het huilen was al na een paar dagen begonnen. De ouders hadden al van alles geprobeerd, dat wil zeggen dat de borstvoeding was mislukt om niet geheel duidelijke reden en dat de baby al aan de derde soort flesvoeding bezig was. Bovendien werd ze ingebakerd.
Lees meer

De zin en onzin van de babyfoon

Blog Een eerste baby in een jong gezin is een groot wonder! Wat schattig, alles erop en eraan. En wat gelukkig is iedereen met het eerste kreetje direct na de geboorte. Tot dan geen vuiltje aan de lucht.
Lees meer

(Over)bezorgd

Blog

“Vroeger”, zeggen oudere mensen vaak, “speelde ik na school uren op straat met vriendjes en vriendinnetjes. Hinkelen, balspelletjes, verstoppertje.” Maar nu vinden veel ouders dat dit door het drukke verkeer niet altijd meer mogelijk is. Zelfs naar school fietsen in de stad, maar ook in meer afgelegen gebieden, wordt door sommige ouders niet toegelaten. Waarom zijn ouders angstig om hun kinderen buiten te laten spelen?


Lees meer

Diabetes en pubergedrag; een gevaarlijke combinatie

Blog

Niet alleen volwassenen kunnen suikerziekte, oftewel diabetes hebben. Er zijn ook kinderen met deze chronische ziekte. Soms zijn diabetespatiënten afhankelijk van insuline injecties. Ook moet er goed op het voedingspatroon worden gelet. Dat lijkt misschien eenvoudig; ‘het is een kwestie van je aan de voorschriften houden’. Toch is het niet zo gemakkelijk, zeker niet als kind en vooral niet als puber!


Lees meer

Pony aaien

Blog In het dagelijks taalgebruik wordt het woord allergie heel vaak gebruikt voor ergens niet tegen kunnen. Als u iemand een beetje irriteert hoort u nog wel eens zeggen: ik ben allergisch voor u. Dat heeft niets te maken met de medische term allergie. In de medische wereld gaat het over aantoonbare of meetbare verschijnselen die herhaaldelijk bij een patiënt te vinden zijn. Dat is een ingewikkelde zin; er wordt mee bedoeld dat sommige mensen bijvoorbeeld niet tegen huisstof, katten of melk kunnen. Andere mensen hebben daar helemaal geen last van en reageren dus niet allergisch.
Lees meer

Eczeem is meestal géén uiting van allergie

Blog

Eczeem is een chronische huidziekte die voorkomt bij ongeveer 10 tot 20 procent van de baby’s. Het uit zich vooral in jeuk. De kindjes hebben een sterke neiging tot krabben, vooral als ze in hun blootje zijn. De huid is droog en schilferig en voelt als het ware aan als schuurpapier.


Lees meer

Gezond genieten van het Sinterklaasfeest

Blog

Wat was het spannend. Zou Sinterklaas wel op tijd aankomen? Want de boot leek weer terug te varen naar Spanje. Gelukkig is het allemaal goed gekomen en is de Sint met al zijn Pieten veilig aangekomen in Nederland. Nu kunnen alle kinderen vol verwachting uitzien naar de verjaardag van Sinterklaas en misschien mogen ze de komende tijd hun schoen wel een keer zetten. Tot zover allemaal vrolijke en spannende dingen, maar heeft het sinterklaasfeest ook een schaduwzijde?


Lees meer

Kinderen, griep en griepvaccinatie

Blog

De griep komt elk jaar terug. Hoe komt het dat we geen weerstand tegen de griep opbouwen? Dat komt door veranderingen in de eigenschappen van het virus; het lichaam denkt elk jaar dat het om een ander virus gaat, ook al zijn de verschijnselen ongeveer hetzelfde. Dat betekent dat het lichaam elk jaar opnieuw antistoffen tegen het enigszins veranderde virus moet maken, als we met het virus besmet worden. Pasgeborenen krijgen bij hun geboorte wat antistoffen van hun moeder mee, maar tegen alle virussen en bacteriën waar zo’n baby tegenaan loopt, moet het afweersysteem aan het werk om antistoffen te maken. Dat is een natuurlijk proces en gaat eigenlijk altijd goed. Een voorbeeld waarbij het niet helemaal goed ging, kwam ik een jaar geleden tegen.


Lees meer

Alarm of niet?

Blog

In elk jong gezin rijzen regelmatig medische vraagjes. Wat moet ik doen bij ongelukjes in huis of bij het spelen op straat. Wanneer moet ik een dokter bellen en wat kan ik zelf?


Lees meer

Goede voornemens voor uw kinderen

Blog

Weet u wat er nu zo merkwaardig is aan al die goede voornemens in het nieuwe jaar? Ze duren maar zo kort! Het is soms lastig om goede voornemens vol te houden, maar zullen we toch proberen met elkaar een aantal goede voornemens af te spreken? Dit zijn ideeën voor goede voornemens voor uw (klein)kinderen.


Lees meer

In de zon met uw baby of peuter?

Blog

Het verbaast mij altijd dat als ik op mijn vakantieadres in Zuid-Frankrijk ben, de Fransen die daar wonen om twaalf uur het strand verlaten om lekker te gaan lunchen, terwijl de vakantiegangers uit Noord-Europese landen zoals Engeland, Duitsland en Nederland blijven zitten, en vaak in de volle zon!


Lees meerTrustpilot
Betalen met iDeal Betalen met Visa Betalen met Maestro   Onlinegeschillenbeslechting

Een moment geduld aub...

Toegevoegd aan je winkelmand

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen
Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen