Apotheker
Marianne Schepers heeft de opleiding Farmacie gevolgd in Utrecht. Na haar afstuderen in 1992 is zij werkzaam geweest als openbaar apotheker in Service Apotheek Ballintijn in Weesp. Sinds 2001 is zij werkzaam voor Nederlandse Service Apotheek Beheer BV, waar zij zich bezighoudt met farmaceutische patiƫntenzorg en aanverwante zaken. Zo is zij ook eindredacteur van het magazine Leef! Het gratis tijdschrift van Service Apotheek dat vier keer per jaar verschijnt en inmiddels een oplage heeft van 1.200.000. Daarnaast is zij lid van de SIG (Special Interest Group) Diabetes en SIG CVRM van de KNMP en is zij betrokken bij de KNMP richtlijnontwikkeling, o.a. diabetes, CVRM en medicatie-beoordeling.

Anticonceptie: Voor ieder wat wils

De anticonceptiepil bestaat inmiddels meer dan vijftig jaar en heeft in die tijd een geweldige ontwikkeling doorgemaakt. Er zitten tegenwoordig vooral veel minder hormonen in, terwijl de pil net zo betrouwbaar is gebleven. Daarnaast biedt de anticonceptiemarkt tegenwoordig een verscheidenheid aan methodes. Het hoeft al lang niet meer alleen een pil te zijn. Wat dacht u bijvoorbeeld van een pleister, een vaginale ring of een spiraaltje?

Even terug naar het begin. In vrijwel alle anticonceptiepillen zit een oestrogene en een progestagene component. De allereerste pil bevatte 50 microgram van de oestrogene component, maar dat gaf veel bijwerkingen. Tegenwoordig is deze dosis veel lager en zijn de bijwerkingen een heel stuk minder.

Vroeger bestond er ook maar één slikschema: 21 dagen wel een pil, 7 dagen niet. In deze zogenaamde stopweek volgt een onttrekkingsbloeding. Tegenwoordig zijn er allerlei varianten op dit schema, waarbij het soms zelfs mogelijk is gewoon door te slikken. De laatste pillen bevatten dan geen werkzame stof. Hierdoor volgt er wel een onttrekingsbloeding, maar blijft het vaste ritme van iedere dag een pil slikken behouden. Vaak zijn bij de nieuwere schema’s de onttrekkingsbloedingen wel een stuk korter. 

Bij de keuze voor een anticonceptiemethode zijn er verschillende factoren die de keuze beïnvloeden. Een daarvan is betrouwbaarheid. Deze is hoog voor alle hormonale methoden, maar wordt vooral door u zelf bepaald. Iemand die keurig iedere avond op hetzelfde tijdstip zijn pil slikt zal de grootste betrouwbaarheid kunnen verwachten. Gelukkig zitten er wel veiligheidsmarges in het gebruik, waardoor het vergeten van één pil niet altijd consequenties hoeft te hebben. Als vuistregel geldt sinds dit jaar zelfs dat het vergeten van één pil geen nadelige gevolgen hoeft te hebben. Neem de vergeten pil wel zo snel mogelijk in. In alle andere gevallen (bijvoorbeeld twee pillen vergeten of een pleister vergeten te plakken na de stopweek) is het verstandig advies te vragen. Het kan zijn dat er een Morning After Pil gebruikt moet worden. Overleg dan met uw apotheker.

Genoeg over betrouwbaarheid. Dat zit wel goed. Maar past de methode wel bij uw dagritme? Iemand die ook af en toe ’s nachts werkt zal het lastig vinden om toch iedere avond haar pil te slikken. Iemand die veel op reis is en daarbij tijdzones passeert zal ook moeite hebben met het iedere dag op een vast tijdstip een pil slikken. En wat als u geen pilslikker bent of u ervaart te veel bijwerkingen? Ook dan zijn er genoeg alternatieven. Variërend van een pleister die u iedere week vervangt, een ring die u iedere drie weken wisselt tot een implantatiestaafje dat u om de drie jaar laat vervangen of een spiraaltje dat vijf jaar kan blijven zitten. Elk met zijn eigen voor- en nadelen.

Bevalt uw anticonceptiemethode niet of bent u toe aan wat anders? Of wilt u (weer) met anticonceptie beginnen na een zwangerschap? Geen nood, er is bijna altijd een passend alternatief. 


Verstuur reactie
* Verplichte veldenUw privacy is in veilige handen. Leef.nl gaat discreet met uw vragen en gegevens om.

Service van Leef

  • Besteld voor 16.00 uur, morgen geleverd
  • Gratis levering bij orders boven de 50 euro.
  • Gratis afhalen bij uw apotheek

Klantenservice

Heeft u vragen? Bel onze klantenservice 0800 - 555 43 21


Trustpilot
Betalen met iDeal Betalen met Visa Betalen met Maestro   Onlinegeschillenbeslechting

Een moment geduld aub...

Toegevoegd aan je winkelmand

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen
Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen