Fysiotherapeut
Ype heeft meer dan dertig jaar ervaring als fysiotherapeut en acupuncturist. Hij is mede-eigenaar van Fysiotherapiepraktijk Swart en Pruijssers in Rotterdam en Praktijk Poortwijk in Oud-Beijerland, en is tevens mede-eigenaar van SP advies. Sinds vijf jaar is hij oedeemtherapeut. Hij begeleidt patiënten met COPD (ernstige ademhalingsproblemen) en claudicatio intermittens (etalagebenen). Website: www.spfysio.nl

De winterbanden van tante Annie

In iedere fysiotherapiepraktijk heb je wel een tante Annie. Of hoe ze ook moge heten. Bij ons is het tante Annie, een dame van iets boven de 65, die haar sporen als hardwerkende, goedlachse vrouw verdiend heeft. Onze tante Annie heeft COPD. COPD is een verzamelnaam voor aandoeningen aan het ademhalingssysteem, die niet meer zullen genezen. Maar als fysiotherapeut kan ik mensen met COPD wel helpen hun kwaliteit van leven te verbeteren, door ze te trainen.

De kracht wordt getraind en in aangepaste mate het uithoudingsvermogen. Daarbij wordt gelet op de saturatiewaarde. Dit geeft het zuurstofgehalte in het bloed aan. Zolang deze niet te veel terugloopt kun je doorgaan met belasten. Bij COPD patiënten gaat het vaak om een wankel evenwicht tussen wat kan en wat ze eigenlijk zouden willen. Iedere verstoring van dat evenwicht is achteruitgang. Nu komen de herfst en de winter er weer aan. Voor veel COPD patiënten moeilijke tijden, want een griepje betekent vaak luchtwegproblemen en in het ergste geval longproblemen. Dus voor deze groep is een griepprik geen overbodige luxe.

 

Preventie dus. En met preventie kom ik weer terug bij tante Annie. Want tante Annie loopt met een rollator. Iedereen kent haar met dat ding; ze gaat ermee winkelen, gaat erop zitten, wanneer ze met de buurvrouw ‘staat’ te kletsen, vervoert haar boodschapjes ermee. Vorig jaar werd er sneeuw voorspeld. Tante Annie was net hevig aan het oefenen bij ons in de oefenzaal, onder leiding van Marieke. Het was een vrolijke boel en er werd echt hard gewerkt. Toen kwam dat weerbericht. “Nou, tante Annie”, zei Marieke. “Ik zou toch maar eens winterbanden onder die rollator laten zetten!” Tante Annie reageerde niet, dus er werd verder geen aandacht aan besteed. De volgende keer, dat tante Annie kwam, was ze wat ontstemd. “Wat is er tante Annie?”, vroeg Marieke. “Winterbanden, winterbanden, ik stond zwaar voor gek bij die bandenhandel. Ze hebben alleen maar gelachen!” Wij lachten ook. Toch hebben we er nog wel over nagedacht, want veel rollators, krukken en dergelijke zijn inderdaad niet geschikt voor gebruik met een gladde ondergrond. Misschien dus toch een idee, winterbanden voor een rollator?


Verstuur reactie
* Verplichte veldenUw privacy is in veilige handen. Leef.nl gaat discreet met uw vragen en gegevens om.

Service van Leef

  • Besteld voor 16.00 uur, morgen geleverd
  • Gratis levering bij orders boven de 50 euro.
  • Gratis afhalen bij uw apotheek

Klantenservice

Heeft u vragen? Bel onze klantenservice 0800 - 555 43 21


Trustpilot
Betalen met iDeal Betalen met Visa Betalen met Maestro   Onlinegeschillenbeslechting

Een moment geduld aub...

Toegevoegd aan je winkelmand

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen
Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen