GZ psycholoog
Louise is psycholoog sinds 1989 en sinds 2005 is zij GZ psycholoog. Louise heeft ervaring als psycholoog in een ziekenhuis, in haar eigen praktijk voor neuropsychologie en biofeedback, als bedrijfspsycholoog in het Europoort gebied, in de psychiatrie en in de ouderenzorg. Momenteel zet ze samen met twee collega’s Healthy Mind Works op, waar ze bedrijven helpt om stress en burn-out te helpen voorkomen, en als er al sprake van is te leren hoe daarmee om te gaan. Ook biedt Healthy Mind Works individuele en groepshulp aan expats (werknemers die hier werken vanuit het buitenland) in Nederlands, Engels, Spaans, Italiaans en Frans.

Die eeuwige twijfel

Een groot deel van de westerse bevolking twijfelt regelmatig en voelt zich bijna dagelijks onzeker over allerlei zaken. Voor velen is het herkenbaar; zijn de deuren en ramen wel dicht, heb ik het gas of licht wel uitgedaan, heb ik dat gesprek wel goed gedaan, ben ik wel een goede ouder en partner? En zo zijn er nog heel veel zaken waar we aan twijfelen. Bij een deel van de bevolking worden de angst en twijfels zo groot dat ze een dwangstoornis of een fobie ontwikkelen. Bij veel mensen blijft het echter bij twijfel en hebben ze er in tijden van extra druk of omstandigheden last van.

Anna en haar man hebben jarenlang geprobeerd om door middel van IVF kinderen te krijgen. Eén keer is het gelukt en hebben ze een dochter gekregen. Dat is nu vier jaar geleden en daarna hebben ze geprobeerd om een tweede kind te krijgen. De spanning in de relatie is opgelopen en wederzijds hebben ze elkaar de schuld gegeven voor het niet lukken van een tweede zwangerschap. Sinds eind vorig jaar liggen ze in scheiding.

 

Anna is hierdoor zo onzeker geworden dat ze alles diverse keren controleert, waardoor ze tot weinig actie komt. Het begint in de ochtend als ze wakker wordt. Ze controleert steeds of het water van de douche niet te heet is voor haar dochter, maakt diverse keren per dag schoon omdat ze bang is dat ze het niet goed heeft gedaan en haar dochter ziek zal worden, als ze de deur uit gaat controleert ze de deur. Het komt regelmatig voor dat ze teruggaat om te controleren of de deur wel dicht zit en het gas en licht wel uit is. Ze vraagt met grote regelmaat aan mensen in haar omgeving of ze het wel goed heeft gedaan en alles wat maar op kritiek lijkt brengt haar helemaal uit het lood. Ze blijft dan dagen tobben over wat er gezegd is en maakt het in haar hoofd nog erger. Voortdurend is ze bang voor afwijzing.

 

Dit twijfelen is niet helemaal weg te nemen, omdat het verankerd ligt in de persoonlijkheid. Maar er is een duidelijke verbetering te behalen. Van belang is om goed op te ruimen in huis en dingen als sleutels op een vaste plaats te leggen. Daarnaast is het belangrijk een duidelijke routine aan te wennen, bijvoorbeeld bij het binnenkomen en verlaten van de woning. De controle van deuren, ramen, gas en licht zijn een vast onderdeel van die routine. Als de routine volgens plan verloopt kunt u er zeker van zijn dat alles in orde is als u thuiskomt of weggaat. Is de routine goed gegaan, dwing uzelf dan niet terug te gaan en stel uzelf gerust met de gedachte dat u de routine hebt afgewerkt. In het begin is het best lastig, maar als het een paar keer goed is gegaan en u dus een succeservaring hebt beleefd, dan gaat het steeds beter. Als u kinderen hebt gebruik hen dan als motivatie. U geeft hen het goede voorbeeld als u de routine uitvoert en rustig blijft. Als u hen voortdurend controleert en zij uw onzekerheid aanvoelen dan leert u hen dat het leven angstig en onzeker is. Kortom u leert hen om aan hun eigen doen en laten te twijfelen en wat nog erger is om aan zichzelf te twijfelen. Dat wilt u toch niet?


Verstuur reactie
* Verplichte veldenUw privacy is in veilige handen. Leef.nl gaat discreet met uw vragen en gegevens om.

Service van Leef

  • Besteld voor 16.00 uur, morgen geleverd
  • Gratis levering bij orders boven de 50 euro.
  • Gratis afhalen bij uw apotheek

Klantenservice

Heeft u vragen? Bel onze klantenservice 0800 - 555 43 21


Trustpilot
Betalen met iDeal Betalen met Visa Betalen met Maestro   Onlinegeschillenbeslechting

Een moment geduld aub...

Toegevoegd aan je winkelmand

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen
Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen