Apotheker
Marianne Schepers heeft de opleiding Farmacie gevolgd in Utrecht. Na haar afstuderen in 1992 is zij werkzaam geweest als openbaar apotheker in Service Apotheek Ballintijn in Weesp. Sinds 2001 is zij werkzaam voor Nederlandse Service Apotheek Beheer BV, waar zij zich bezighoudt met farmaceutische patiƫntenzorg en aanverwante zaken. Zo is zij ook eindredacteur van het magazine Leef! Het gratis tijdschrift van Service Apotheek dat vier keer per jaar verschijnt en inmiddels een oplage heeft van 1.200.000. Daarnaast is zij lid van de SIG (Special Interest Group) Diabetes en SIG CVRM van de KNMP en is zij betrokken bij de KNMP richtlijnontwikkeling, o.a. diabetes, CVRM en medicatie-beoordeling.

Door de griepprik krijg ik juist de griep!

Net zo goed als dat ieder najaar de discussie oplaait dat de pepernoten te vroeg in de winkel liggen en dat Zwarte Piet niet meer van deze tijd is, ontstaat er in oktober ook iedere keer weer rumoer over de griepprik. Wie kent niet de verhalen in zijn omgeving van mensen die zeggen dat ze al jaren geen griep hebben gehad, maar sinds ze de griepprik krijgen juist ziek zijn geworden. Hoe zit dat nu?

Jaarlijks roepen huisartsen diverse mensen op voor het halen van een griepprik. Deze griepprik is met name bedoeld voor mensen die een vergroot risico lopen op ernstige complicaties van de griep. U kunt hierbij denken aan mensen met een chronische aandoening zoals COPD of diabetes, maar ook alle mensen van zestig jaar of ouder.

 

Ieder jaar verandert het griepvirus. Men probeert vooraf een inschatting te maken welk griepvirus dit jaar zal rondwaren. Hierop wordt het nieuwe vaccin bepaald. Een heel enkele keer zat men ernaast en heeft men in allerijl een nieuw vaccin moeten maken en een nieuwe vaccinatieronde op moeten starten.

 

Maar even terug naar de titel. Krijg ik juist griep door de griepprik? Het antwoord is nee. Het is een kwestie van ‘domme pech’. Krijgt u ondanks de griepprik toch griep, dan verloopt deze over het algemeen milder. Een chronische aandoening die goed onder controle is kan door griep behoorlijk verergeren. Zo kan koorts de bloedsuikerspiegel behoorlijk ontregelen en treden verergeringen bij astma en COPD het meest op in het winterseizoen, dus als dat te voorkomen is kan dat zeker geen kwaad. Voor milde klachten van de griep zijn er genoeg zelfzorgmiddelen verkrijgbaar, maar ernstigere klachten vragen altijd om advies van een arts.

 

Hebt u twijfels? Overleg met uw arts of apotheker, maar sla de prik niet zomaar over.

 

Wist u trouwens dat als u naar het zuidelijk halfrond reist de griep in een ander jaargetijde rondwaart? Als u tot een van de risicogroepen behoort, kan het dus nodig zijn in mei een griepprik te halen voor u op reis gaat.


Verstuur reactie
* Verplichte veldenUw privacy is in veilige handen. Leef.nl gaat discreet met uw vragen en gegevens om.

Service van Leef

  • Besteld voor 16.00 uur, morgen geleverd
  • Gratis levering bij orders boven de 50 euro.
  • Gratis afhalen bij uw apotheek

Klantenservice

Heeft u vragen? Bel onze klantenservice 0800 - 555 43 21


Trustpilot
Betalen met iDeal Betalen met Visa Betalen met Maestro   Onlinegeschillenbeslechting

Een moment geduld aub...

Toegevoegd aan je winkelmand

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen
Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen