Longarts
Wanda is geboren in Den Haag en bracht het grootste deel van haar jeugd in Borneo en Soedan door. Tijdens de middelbare school ging zij naar een internaat in Den Haag. Ze studeerde in Leiden en deed haar deelopleiding Interne Geneeskunde in het Groene Hart ziekenhuis in Gouda. De opleiding tot longarts deed zij in het VUMC in Amsterdam. Wanda is allround longarts. De eerste jaren bekwaamde zij zich in de palliatieve zorg en in ethische kwesties rond het levenseinde. Momenteel is ze werkzaam in het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis in Amsterdam als longarts-oncoloog. Daarnaast is Wanda voorzitter van de Stichting Rookpreventie Jeugd en samen met collega en vriendin longarts Pauline Dekker won zij de prestigieuze KWF-Muntendam prijs. Wanda is gehuwd, heeft drie kinderen en woont in Amsterdam.

Publicaties:

Nederland stopt! Met roken en Motiveren kun je leren (voor gezondheidswerkers).

Een gelukkig stel met pech?

Merel trouwt op haar dertigste met Pieter. Het dolverliefde stel wil graag kinderen. Na drie jaar proberen is Merel nog steeds niet zwanger. Uiteindelijk krijgt zij op haar 34e met hulp van IVF zoon Kees.

Kees wordt na 36 weken geboren met behoorlijk ondergewicht. Na een paar maanden is hij goed aangekomen. Zijn hazenlip is prachtig geopereerd. Dan beginnen de slapeloze nachten; van de ene middenoorontsteking naar de andere. Hij krijgt buisjes in zijn oren. Als Kees zestien is wordt zijn moeder opgenomen met bronchitis. Twee jaar daarna krijgt zijn vader een hartaanval. Een jaar later overlijdt zijn opa aan longkanker.

 

Dit is een verhaal van een gemiddeld rokend echtpaar. Jong verslaafd geraakt, waardoor het stoppen niet lukt als er een kind gewenst is. Onvruchtbaarheid, vroeggeboorte, aangeboren afwijkingen en chronische middenoorontstekingen kunnen het  gevolg  zijn van (mee)roken. Vroegtijdige infarcten en chronische bronchitis worden op deze jonge leeftijd grotendeels door roken veroorzaakt. Kees is op zijn twaalfde ook begonnen met roken en zo herhaalt de tragedie zich. Iedereen kent wel iemand die 84 werd met een pakje Caballero per dag, maar realiseer dat als er tien eendjes de snelweg oversteken er ook wel eentje levend aan de overkant komt. Feit is dat een op de twee rokers overlijdt aan het roken, de helft daarvan voor het pensioen. Wilt u meedoen aan deze Russische roulette? Ga naar uw huisarts en vraag hulp.


Verstuur reactie
* Verplichte veldenUw privacy is in veilige handen. Leef.nl gaat discreet met uw vragen en gegevens om.

Service van Leef

  • Besteld voor 16.00 uur, morgen geleverd
  • Gratis levering bij orders boven de 50 euro.
  • Gratis afhalen bij uw apotheek

Klantenservice

Heeft u vragen? Bel onze klantenservice 0800 - 555 43 21


Trustpilot
Betalen met iDeal Betalen met Visa Betalen met Maestro   Onlinegeschillenbeslechting

Een moment geduld aub...

Toegevoegd aan je winkelmand

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen
Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen