Fysiotherapeut
Ype heeft meer dan dertig jaar ervaring als fysiotherapeut en acupuncturist. Hij is mede-eigenaar van Fysiotherapiepraktijk Swart en Pruijssers in Rotterdam en Praktijk Poortwijk in Oud-Beijerland, en is tevens mede-eigenaar van SP advies. Sinds vijf jaar is hij oedeemtherapeut. Hij begeleidt patiënten met COPD (ernstige ademhalingsproblemen) en claudicatio intermittens (etalagebenen). Website: www.spfysio.nl

Een nieuw begin

Na de jaarwisseling komen we er vaak achter dat we iets te veel hebben feestgevierd tijdens de laatste dagen van het vorige jaar. De balans wordt opgemaakt en slaat door naar de verkeerde kant. Onze BMI heeft een schrikbarende waarde aangenomen en onze spieren lijken op die zalige kerstpudding. Bij een aantal van ons komt daarbij ook de rook zowat uit onze poriën. Tijd voor bezinning.

Dat is een bekend nieuw begin. Inspiratie biedt wellicht een ander nieuw begin, namelijk dat van Anneke, een patiënte die ik onder behandeling kreeg nadat ze een borstamputatie had ondergaan. Ze vond dat na haar kanker haar leven ook opnieuw begon. Zeker nadat haar man haar liet zitten en ze haar werk kwijtraakte. Een schone lei, redeneerde ze, en liet zich niet kapotmaken. Ze begon gewoon opnieuw en knokte zich erbovenop.

 

Ik behandel haar met manuele lymfedrainage, een methode waarmee het vocht uit haar arm weggehaald wordt. Het is een hele zachte vorm van massage, waarvan je haast niet kunt geloven dat het zo effectief is. Bij een borstamputatie worden soms lymfeklieren uit de oksel verwijderd, wanneer daar foute cellen inzitten. Dit om uitzaaiingen te voorkomen. Nadeel van het weghalen van deze poortwachterklieren is echter dat de patiënt daarna last kan krijgen van vocht in de arm en het risico op verspreiding van infecties. Het vocht wordt dan bestreden met lymfedrainage. Voor het infectiegevaar moet de patiënt uiterst alert blijven. Een simpel wondje kan riskant zijn!

 

Anneke werkt nu weer hier en daar en houdt zich staande, ondanks de vele tegenslagen. Ze geeft niet op. Ze gaat gewoon verder met haar leven, en geniet van haar pasgeboren kleinkind. Haar eerste. Voor haar het ultieme nieuwe begin.


Verstuur reactie
* Verplichte veldenUw privacy is in veilige handen. Leef.nl gaat discreet met uw vragen en gegevens om.

Service van Leef

  • Besteld voor 16.00 uur, morgen geleverd
  • Gratis levering bij orders boven de 50 euro.
  • Gratis afhalen bij uw apotheek

Klantenservice

Heeft u vragen? Bel onze klantenservice 0800 - 555 43 21


Trustpilot
Betalen met iDeal Betalen met Visa Betalen met Maestro   Onlinegeschillenbeslechting

Een moment geduld aub...

Toegevoegd aan je winkelmand

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen
Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen