Apotheker
Jos heeft bijna twintig jaar ervaring als apotheker. Hij heeft in verschillende openbare apotheken in Noord-Nederland gewerkt en werkt momenteel als apotheker voor Service Apotheek en Leef.nl. Daarnaast is hij hoofdredacteur van een apothekersvakblad en is hij mede-oprichter van een scholingsinstituut voor inhalatiemedicatie. Hij heeft een brede kennis van de behandeling met geneesmiddelen van aandoeningen waarvoor u naar de huisarts gaat.

Fluoride, gif of niet?

Medicijnen en gif. Ze worden vaak in één adem genoemd. En omdat van mij als apotheker (terecht) wordt verwacht dat ik veel van medicijnen weet, worden mij ook geregeld vragen over gif gesteld. Vaak kan een stof beide zijn. De Middeleeuwse arts Paracelsus zei al: “Alle Dinge sind Gift, und nichts ist ohne Gift; allein die Dosis machts, dass ein Ding kein Gift sei.” Of iets giftig is, hangt dus af van de dosis. Een mooi voorbeeld hiervan is fluoride

Zegt u fluoride, dan denkt vrijwel iedereen aan tandpasta. Vrijwel alle tandpasta’s bevatten fluoride, waarvan wordt geclaimd dat het helpt om gaatjes (cariës) te voorkomen. Sinds de toevoeging van fluoride aan tandpasta en in sommige landen zelfs aan het drinkwater, is het aantal gebitsgaatjes inderdaad drastisch afgenomen

 

Critici denken dat fluoride ook schadelijke bijwerkingen heeft. De bekendste en bewezen bijwerking van een langdurige te hoge dosering fluoride heet fluorose. Dit zijn op zich onschuldige, maar wel ontsierende verkleuringen van tanden en kiezen. Vanwege deze bijwerking wordt het gebruik van fluoridetabletjes bij kinderen niet meer aangeraden sinds de standaardisering in 1998 van de fluorideconcentratie in peutertandpasta. Ook staat op tubes kindertandpasta tegenwoordig het advies om niet meer tandpasta dan de grootte van een erwt te gebruiken.

 

Ernstigere bijwerkingen zijn er ook. Het opeten van een hele tube tandpasta kan voor een kind jonger dan een jaar dodelijk zijn. Maar andere effecten dan fluorose bij een chronische hoge dosering zijn wetenschappelijk niet hardgemaakt. Normaal gebruik van fluoride lijkt veilig. Daar tegenover staat dat gaatjes voorkomen ook prima mogelijk is door goed te poetsen met fluoridevrije tandpasta.

 

Lees hier meer over fluoride en bepaal zelf of u fluoride wilt gebruiken of niet.


Verstuur reactie
* Verplichte veldenUw privacy is in veilige handen. Leef.nl gaat discreet met uw vragen en gegevens om.

Service van Leef

  • Besteld voor 16.00 uur, morgen geleverd
  • Gratis levering bij orders boven de 50 euro.
  • Gratis afhalen bij uw apotheek

Klantenservice

Heeft u vragen? Bel onze klantenservice 0800 - 555 43 21


Trustpilot
Betalen met iDeal Betalen met Visa Betalen met Maestro   Onlinegeschillenbeslechting

Een moment geduld aub...

Toegevoegd aan je winkelmand

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen
Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen