Fysiotherapeut
Ype heeft meer dan dertig jaar ervaring als fysiotherapeut en acupuncturist. Hij is mede-eigenaar van Fysiotherapiepraktijk Swart en Pruijssers in Rotterdam en Praktijk Poortwijk in Oud-Beijerland, en is tevens mede-eigenaar van SP advies. Sinds vijf jaar is hij oedeemtherapeut. Hij begeleidt patiënten met COPD (ernstige ademhalingsproblemen) en claudicatio intermittens (etalagebenen). Website: www.spfysio.nl

Het ‘nieuwe hoesten’

Tijdens mijn stagetijd, dat is heel wat jaren geleden, moesten ik en mijn mede-stagiairs regelmatig ademhalingspatiënten ‘kloppen’. Deze behandeling, waarbij met holle handen ritmisch op de borstkas werd geklopt, had als doel het 'losmaken’ van het slijm, waarna het beter kon worden opgehoest. Een vermoeiende bezigheid.

Een hoestprikkel ontstaat wanneer iemand de luchtwegen slijmvrij wil maken. Wanneer dat niet lukt, kan het knap vervelend zijn. Medicijnen kunnen hierbij soelaas bieden. Sommige medicijnen voorkomen overmatige slijmvorming. (Dit kunt u uw apotheker of huisarts vragen.)


Maar het ‘kloppen’ helpt niet. Een jaargenoot van mij, Rik Gosselink, inmiddels professor in België, en alom gewaardeerd voor zijn werk met betrekking tot ademhalingsaandoeningen, heeft hier onderzoek naar gedaan. De verklaring dat door het trillen van het geklop het slijm los zou komen, bleek niet juist. Wel was er een klein effect door het ontspannen van de patiënt en door de houding van de patiënt tijdens het kloppen. (De drainagehoudingen: bijvoorbeeld iets met de bovenzijde van het lichaam omlaag.)


Er moest dus worden gezocht naar een alternatief. Uit onderzoek bleek dat het slijm zich wel richting mond liet verplaatsen door een bepaalde ademhalingstechniek:

1. Rustig een aantal maal diep inademen en rustig uitademen.
2. Vervolgens een diepe inademing, die gevolgd wordt door een krachtige uitademing met een open glottis (stemspleet, waar in de keel de adem doorheen moet).
3. De krachtige uitademing aanhouden totdat u een rochelend geluid hoort.
4. Alleen hoesten wanneer er een spontane prikkel is tot hoesten, niet forceren.
5. Daarna rustig ademen en eventueel de cyclus herhalen.


Deze techniek werkt beter, is goed aan te leren en zelfstandig uit te voeren. En fysiotherapeuten kunnen hun expertise aanwenden voor andere aspecten zoals het verbeteren van het inspanningsvermogen, spierversterking en het verminderen van kortademigheid. En, wat mij betreft gelukkig, niet meer voor het ‘kloppen’.


Verstuur reactie
* Verplichte veldenUw privacy is in veilige handen. Leef.nl gaat discreet met uw vragen en gegevens om.

Service van Leef

  • Besteld voor 16.00 uur, morgen geleverd
  • Gratis levering bij orders boven de 50 euro.
  • Gratis afhalen bij uw apotheek

Klantenservice

Heeft u vragen? Bel onze klantenservice 0800 - 555 43 21


Trustpilot
Betalen met iDeal Betalen met Visa Betalen met Maestro   Onlinegeschillenbeslechting

Een moment geduld aub...

Toegevoegd aan je winkelmand

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen
Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen