Fysiotherapeut
Ype heeft meer dan dertig jaar ervaring als fysiotherapeut en acupuncturist. Hij is mede-eigenaar van Fysiotherapiepraktijk Swart en Pruijssers in Rotterdam en Praktijk Poortwijk in Oud-Beijerland, en is tevens mede-eigenaar van SP advies. Sinds vijf jaar is hij oedeemtherapeut. Hij begeleidt patiënten met COPD (ernstige ademhalingsproblemen) en claudicatio intermittens (etalagebenen). Website: www.spfysio.nl

Het raadsel van de Zinkwegse liesblessures

Voetbalvereniging de Zinkwegse Boys heeft dit jaar een enorm probleem: de liesblessures. Ik zie de spelers van deze roemruchte vereniging dit jaar wel erg vaak. Hoe kan dit? Mogelijk heeft het te maken met de manier van trainen. De selectie wordt sinds het begin van dit seizoen getraind door een zeer gedreven man, die veel van zijn manschappen vergt. Bij de vorige trainer kwam de liesblessure eigenlijk niet voor.

Het eerste zonk steeds verder weg op de ranglijst. Spoedoverleg met verzorger Kees en trainer Mark over de trainingswijze bracht de oplossing. Eerst dacht ik dat het probleem veroorzaakt zou kunnen zijn door duurtrainingen (zoals twintig rondjes in hetzelfde tempo rond het veld rennen), die voor voetballers eigenlijk niet geschikt zijn. Bij voetbal wordt van de sporter meer explosieve kracht verwacht; rustig wandelen en dan opeens wegsprinten. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld een marathonloper, die lange tijd in een tempo loopt. Vergelijk het met enerzijds een Ferrari, een raspaard, en een Volkswagen Golf dieseltje, een werkpaard. Wanneer je in het dieseltje opeens gaat proberen te rijden als in een Ferrari, is de kans dat er iets kapotgaat behoorlijk veel groter.

 

Zoals gezegd was dat hier niet het geval. Trainer Mark deed helemaal geen duurtrainingen, maar juist intervaltrainingen. Uitstekend dus. Maar wat is dan de oorzaak? Wederom bekeken we de trainingen. De warming-up bestond uit een rustig opgebouwde belasting van de spieren. Daarna volgde het rekken en strekken en vervolgens werd er maximaal belast bij sprint-trainingen. Toen begreep ik het. Het rekken en strekken werd direct gevolgd door maximale belasting van de spieren. Wanneer de spier gerekt wordt is deze juist extra kwetsbaar. Dus hier ging het mis. Precies zoals een van de geblesseerde Zinkwegse Boys had aangegeven: bij de sprint-oefening ‘schoot de pijn erin’.

 

We besloten de rek- en strekoefeningen op dit punt van de training weg te laten. In de cooling-down rustig  rekken en strekken is geen probleem, hoewel het nut ervan twijfelachtig is. Het resultaat? De Zinkwegse Boys zullen dit seizoen geen rol van betekenis meer spelen, maar volgend seizoen verwacht ik een hogere klassering. Vooral omdat er  beduidend minder liesblessures zullen zijn!


Verstuur reactie
* Verplichte veldenUw privacy is in veilige handen. Leef.nl gaat discreet met uw vragen en gegevens om.

Service van Leef

  • Besteld voor 16.00 uur, morgen geleverd
  • Gratis levering bij orders boven de 50 euro.
  • Gratis afhalen bij uw apotheek

Klantenservice

Heeft u vragen? Bel onze klantenservice 0800 - 555 43 21


Trustpilot
Betalen met iDeal Betalen met Visa Betalen met Maestro   Onlinegeschillenbeslechting

Een moment geduld aub...

Toegevoegd aan je winkelmand

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen
Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen