Diëtist
Quirina heeft de vierjarige hbo-opleiding Voeding en Diëtetiek afgerond en volgt sinds het behalen van haar diploma elk jaar diverse bijscholingen (o.a. post hbo) en symposia. Vanaf 1997 is zij zich gaan specialiseren op het gebied van kindervoeding en voedselovergevoeligheid. In 2007 heeft zij haar eigen praktijk geopend: DE diëtistenpraktijk. Lid: Diëtisten Info Netwerk Coeliakie (DINC) en Netwerk Kinderdiëtisten (NKD).

Publicaties:

Dieetbehandelingsprotocol Voedselovergevoeligheid (allergische en niet-allergische voedselovergevoeligheid) bij zuigelingen. 2010Uitgevers (herziening 2015) www.quirinaengels.nl

Hooikoorts? Pas op voor kruisallergie!

In het voorjaar beginnen de bomen van de berkenfamilie zoals de els, de berk en de hazelaar te bloeien. En het toeval wil, dat er dan ineens mensen klachten krijgen na het eten van een appel!

Een tijdje geleden kwam er een kind op het spreekuur dat jeuk in zijn mond kreeg, na het eten van een perzik. Toen ik vroeg of hij ook last had van hooikoorts antwoorde zijn moeder heel verbaasd: “Ja?!” Hij bleek al langer bekend te zijn met hooikoorts, maar kreeg pas de laatste tijd klachten na het eten van een perzik.

Soms krijgen mensen met hooikoorts ook klachten door voedselallergie. De oorzaak kan zijn dat er een kruisreacties optreedt tussen de pollen en bepaalde voedingsmiddelen. Bij kruisreacties tussen pollen en voedselallergenen richten de antistoffen die het lichaam aanmaakt tegen de pollen zich ook tegen bepaalde eiwitten in voedingsmiddelen. Het lichaam maakt dan geen verschil tussen deze eiwitten, omdat ze veel op elkaar lijken.

Ongeveer 20 tot 50 procent van de mensen met een berkenpollenallergie krijgt klachten na het eten van bijvoorbeeld een appel of hazelnoot. Verse appel kan klachten geven als jeuk in de mond, die doortrekt naar de oren, heesheid, zwelling van lippen, tong en huig. De symptomen worden meestal samengevat onder de term Oraal Allergie Syndroom (O.A.S.) of Para Berk syndroom.

Sommigen mensen krijgen alleen klachten in het pollenseizoen van januari tot juni, andere helaas ook daarbuiten. Krijgt iemand alleen tijdens het pollenseizoen klachten, is het volgen van een dieet ook alleen nodig in die periode.

Als iemand met een berkenpollenallergie door de kruisovergevoeligheid geen appel kan verdragen, geldt dit meestal alleen voor verse appel. Wat meestal wel gegeten kan worden, zijn gerechten waar appels in verwerkt zijn, zoals in appelmoes, appeltaart of appelflap. Verhitting vermindert de allergene eigenschappen. Een appel kan gekookt worden of in de magnetron verhit worden (1 minuut op 750 Watt). Als deze vervolgens minimaal dertig minuten afkoelt, blijft  de appel goed van structuur en veroorzaakt deze bij een groot deel van de mensen geen klachten meer.

Er zijn ook verschillen tussen de diverse appelsoorten. Een Granny Smith veroorzaakt bij meer mensen klachten dan een Santana of Elise. Als iemand een ernstige reactie krijgt, blijft het belangrijk om heel voorzichtig te zijn met het proberen van andere appelsoorten.

Het heeft geen zin om bij hooikoorts preventief appel, hazelnoot, peer, kers, perzik en andere botanische verwanten weg te laten. Dus hebt u hooikoorts en geen klachten na het eten van een appel, geniet er dan vooral van!


Verstuur reactie
* Verplichte veldenUw privacy is in veilige handen. Leef.nl gaat discreet met uw vragen en gegevens om.

Service van Leef

  • Besteld voor 16.00 uur, morgen geleverd
  • Gratis levering bij orders boven de 50 euro.
  • Gratis afhalen bij uw apotheek

Klantenservice

Heeft u vragen? Bel onze klantenservice 0800 - 555 43 21


Trustpilot
Betalen met iDeal Betalen met Visa Betalen met Maestro   Onlinegeschillenbeslechting

Een moment geduld aub...

Toegevoegd aan je winkelmand

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen
Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen