Arts
Gerda is geboren in Amersfoort, waar zij op de lagere school en het gymnasium heeft gezeten. Zij studeerde in Utrecht, deed haar specialistenopleiding in het Emma Kinder Ziekenhuis in Amsterdam en het Children’s Hospital in Seattle, Washington in de Verenigde Staten. Als kinderarts is zij werkzaam geweest in wat tegenwoordig Ziekenhuis Ter Gooi in Blaricum heet. De laatste jaren heeft zij daarbij waargenomen in verschillende ziekenhuizen en het astmacentrum Heideheuvel in Hilversum. Tot slot organiseert Gerda congressen voor Werkgroep Artsen Advocaten WAA over letselschade onderwerpen en voor kinderartsen over kinderradiologie.

Publicaties:

Kinderradiologie voor Kinderartsen, VU Uitgeverij 2003 en Wat mankeert mijn kind?, Uitgeverij Terra Lannoo 2007

In de zon met uw baby of peuter?

Het verbaast mij altijd dat als ik op mijn vakantieadres in Zuid-Frankrijk ben, de Fransen die daar wonen om twaalf uur het strand verlaten om lekker te gaan lunchen, terwijl de vakantiegangers uit Noord-Europese landen zoals Engeland, Duitsland en Nederland blijven zitten, en vaak in de volle zon!

Is de zon schadelijk of ook gezond? Hoe voorzichtig moeten we zijn met zon? Laten we even terug gaan in de tijd. Zo’n halve eeuw geleden toen het langzamerhand gebruikelijk werd dat de mensen een paar weken op vakantie konden gaan, bestond er nog geen zonnebrandcrème zoals we die tegenwoordig kennen. Bovendien werd er toen gezegd: zon is goed want daarmee maakt u vitamine D aan en dat is nodig om Engelse ziekte te voorkomen, en u krijgt er sterke botten van. Dat is allemaal waar, maar in de decennia daarna bleek dat er een stijging van de diverse soorten huidkanker begon te ontstaan. Onderzoekers kwamen erachter dat een huid die in de eerste achttien levensjaren (te) veel aan zonlicht was blootgesteld, een sterk verhoogde kans op huidkanker gaf.

Wat is dan te veel? Voor baby’s en peuters is zonlicht eigenlijk helemaal ongewenst. Baby’s kunnen in een kinder- of wandelwagen met een parasol makkelijk uit de zon gehouden worden, dus dat is geen probleem. Maar peutertjes die zo graag met een emmertje en een schepje op het strand spelen, moeten goed worden beschermd tegen de zon. Dat wil zeggen: altijd een zonnehoedje op, want die kleintjes hebben nog weinig haar en hun hoofdjes kunnen zo maar verbranden, altijd een t-shirt met lange of korte mouwen en vervolgens de armpjes en beentjes heel goed insmeren met een goede zonnebrandcrème, factor 30 tot 50 afhankelijk van de huidskleur en de kleur van ogen en haren. Daarbij geldt: hoe blanker de huid, hoe blonder de haren en hoe blauwer de ogen, hoe hoger de factor. Let ook op uw baby als hij lekker in zijn wagentje ligt te genieten op het strand! Door de reflectie van zand en water kan uw kindje toch te veel zonlicht krijgen. Dus ook de hele kleintjes aan het strand insmeren.

Ga tussen de middag lekker lunchen op een terras, bij de tent of een ander heerlijk plekje in de schaduw en laat uw kind de tweede helft van de middag, vanaf 16.00 uur, nog even lekker zwemmen en spelen. Elke keer dat de huid verbrandt, wordt blijvende schade aangericht in de huidcellen. Hoewel de rode verbrande huid na een aantal dagen weer genezen lijkt, is er wel degelijk schade aan de huidcellen ontstaan. Het kan tientallen jaren duren voordat het effect in een vorm van huidkanker duidelijk wordt.


Verstuur reactie
* Verplichte veldenUw privacy is in veilige handen. Leef.nl gaat discreet met uw vragen en gegevens om.

Service van Leef

  • Besteld voor 16.00 uur, morgen geleverd
  • Gratis levering bij orders boven de 50 euro.
  • Gratis afhalen bij uw apotheek

Klantenservice

Heeft u vragen? Bel onze klantenservice 0800 - 555 43 21


Trustpilot
Betalen met iDeal Betalen met Visa Betalen met Maestro   Onlinegeschillenbeslechting

Een moment geduld aub...

Toegevoegd aan je winkelmand

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen
Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen