Arts
Gerda is geboren in Amersfoort, waar zij op de lagere school en het gymnasium heeft gezeten. Zij studeerde in Utrecht, deed haar specialistenopleiding in het Emma Kinder Ziekenhuis in Amsterdam en het Children’s Hospital in Seattle, Washington in de Verenigde Staten. Als kinderarts is zij werkzaam geweest in wat tegenwoordig Ziekenhuis Ter Gooi in Blaricum heet. De laatste jaren heeft zij daarbij waargenomen in verschillende ziekenhuizen en het astmacentrum Heideheuvel in Hilversum. Tot slot organiseert Gerda congressen voor Werkgroep Artsen Advocaten WAA over letselschade onderwerpen en voor kinderartsen over kinderradiologie.

Publicaties:

Kinderradiologie voor Kinderartsen, VU Uitgeverij 2003 en Wat mankeert mijn kind?, Uitgeverij Terra Lannoo 2007

Kinderen, griep en griepvaccinatie

De griep komt elk jaar terug. Hoe komt het dat we geen weerstand tegen de griep opbouwen? Dat komt door veranderingen in de eigenschappen van het virus; het lichaam denkt elk jaar dat het om een ander virus gaat, ook al zijn de verschijnselen ongeveer hetzelfde. Dat betekent dat het lichaam elk jaar opnieuw antistoffen tegen het enigszins veranderde virus moet maken, als we met het virus besmet worden. Pasgeborenen krijgen bij hun geboorte wat antistoffen van hun moeder mee, maar tegen alle virussen en bacteriën waar zo’n baby tegenaan loopt, moet het afweersysteem aan het werk om antistoffen te maken. Dat is een natuurlijk proces en gaat eigenlijk altijd goed. Een voorbeeld waarbij het niet helemaal goed ging, kwam ik een jaar geleden tegen.

De vader van een mooi pasgeboren jongetje hoestte bij vlagen. Na korte tijd begon ook het jongetje te hoesten. Wat bleek? De vader had kinkhoest en had dat zelf niet in de gaten, maar had direct na de geboorte wel zijn zoontje besmet. De baby werd de eerste twee maanden van zijn leven wel drie of vier keer in het ziekenhuis opgenomen vanwege de heel ernstige hoestaanvallen, waarbij hij ernstig benauwd was. Met antibiotica en extra zuurstof is het uiteindelijk allemaal goed gekomen, maar voor de ouders was het een heel andere kraamtijd dan ze zich hadden voorgesteld.

 

Virologen (dokters die zich de hele dag met de eigenschappen, ontwikkeling en verandering van virussen bezighouden) proberen over de hele wereld het griepvirus te volgen en op tijd een goed vaccin tegen het virus te maken. Zo komt het dat we elk najaar over een griepvaccin kunnen beschikken zodat mensen en kinderen die geen optimale weerstand hebben tegen het verwachte griepvirus kunnen worden ingeënt, en minder kans op complicaties zullen hebben. Wie zijn nu die mensen die in aanmerking komen voor een griepvaccinatie? Veelal oudere mensen, maar ook grote groepen kinderen. Bijvoorbeeld kinderen met chronische longproblemen, zoals astma en taaislijmziekte, maar ook kinderen met andere chronische ziekten zoals diabetes en spierziekten. Ook kindjes die (veel) te vroeg geboren zijn, zijn gevoelig om griep te krijgen en de soms daarmee gepaard gaande complicaties zoals longontsteking. Zij krijgen onvoldoende afweer van hun moeder mee. Laten we hopen dat er dit jaar een milde griepepidemie komt en dat door de vaccinatie van de kwetsbare groepen er weinig kinderen ernstig ziek worden van de griep!


Verstuur reactie
* Verplichte veldenUw privacy is in veilige handen. Leef.nl gaat discreet met uw vragen en gegevens om.

Service van Leef

  • Besteld voor 16.00 uur, morgen geleverd
  • Gratis levering bij orders boven de 50 euro.
  • Gratis afhalen bij uw apotheek

Klantenservice

Heeft u vragen? Bel onze klantenservice 0800 - 555 43 21


Trustpilot
Betalen met iDeal Betalen met Visa Betalen met Maestro   Onlinegeschillenbeslechting

Een moment geduld aub...

Toegevoegd aan je winkelmand

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen
Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen