Diëtist
Quirina heeft de vierjarige hbo-opleiding Voeding en Diëtetiek afgerond en volgt sinds het behalen van haar diploma elk jaar diverse bijscholingen (o.a. post hbo) en symposia. Vanaf 1997 is zij zich gaan specialiseren op het gebied van kindervoeding en voedselovergevoeligheid. In 2007 heeft zij haar eigen praktijk geopend: DE diëtistenpraktijk. Lid: Diëtisten Info Netwerk Coeliakie (DINC) en Netwerk Kinderdiëtisten (NKD).

Publicaties:

Dieetbehandelingsprotocol Voedselovergevoeligheid (allergische en niet-allergische voedselovergevoeligheid) bij zuigelingen. 2010Uitgevers (herziening 2015) www.quirinaengels.nl

Koemelkallergie in de praktijk

In Nederland heeft, in tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, slechts twee tot drie procent van de zuigelingen een koemelkallergie. Er kan aan koemelkallergie worden gedacht als er twee of meer symptomen zijn, zoals eczeem, spugen en/of luchtwegklachten. Gelukkig gaan bij de meeste kinderen de klachten voorbij. Op de leeftijd van drie jaar heeft 90 procent geen koemelkallergie meer. Wel ontwikkelt een deel van deze kinderen andere voedselallergieën zoals voor pinda, soja of kippenei. Bij de helft van de kinderen met een koemelkallergie is er sprake van een atopische constitutie, oftewel de aanleg tot het ontwikkelen van een allergische aandoening zoals eczeem, astma of hooikoorts. Julian is een jongetje van zes maanden met een atopische constitutie. Doordat het oudere zusje van Julian een koemelkallergie heeft, is zijn moeder borstvoeding gaan geven. Borstvoeding is altijd de beste keuze maar zeker wanneer er kans op een allergie bestaat. Helaas drinkt Julian niet goed en moet moeder na zes weken stoppen met borstvoeding en overgaan op kunstvoeding. Julian heeft eczeem, diarree, spuugt veel en weigert zijn fles. In overleg met een kinderarts krijgt Julian een hypoallergene dieetvoeding op basis van vrije aminozuren (de bouwstenen van eiwitten) waar hij het goed op doet. Na vier weken dieet wordt in het ziekenhuis met behulp van een voedselprovocatie de diagnose koemelkallergie gesteld. Julian blijft dezelfde hypoallergene voeding gebruiken en op de leeftijd van vier maanden wordt de bijvoeding gestart. In eerst instantie verloopt dit moeizaam, maar op de leeftijd van één jaar eet hij gewoon met de pot mee. Bij Julian wordt op deze leeftijd ook weer bekeken of hij nog steeds allergisch is. Doordat er geen enkel symptoom specifiek voor koemelkallergie is, wordt er vaak te snel en soms te laat aan gedacht!

Verstuur reactie
* Verplichte veldenUw privacy is in veilige handen. Leef.nl gaat discreet met uw vragen en gegevens om.

Service van Leef

  • Besteld voor 16.00 uur, morgen geleverd
  • Gratis levering bij orders boven de 50 euro.
  • Gratis afhalen bij uw apotheek

Klantenservice

Heeft u vragen? Bel onze klantenservice 0800 - 555 43 21


Trustpilot
Betalen met iDeal Betalen met Visa Betalen met Maestro   Onlinegeschillenbeslechting

Een moment geduld aub...

Toegevoegd aan je winkelmand

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen
Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen