GZ psycholoog
Louise is psycholoog sinds 1989 en sinds 2005 is zij GZ psycholoog. Louise heeft ervaring als psycholoog in een ziekenhuis, in haar eigen praktijk voor neuropsychologie en biofeedback, als bedrijfspsycholoog in het Europoort gebied, in de psychiatrie en in de ouderenzorg. Momenteel zet ze samen met twee collega’s Healthy Mind Works op, waar ze bedrijven helpt om stress en burn-out te helpen voorkomen, en als er al sprake van is te leren hoe daarmee om te gaan. Ook biedt Healthy Mind Works individuele en groepshulp aan expats (werknemers die hier werken vanuit het buitenland) in Nederlands, Engels, Spaans, Italiaans en Frans.

Mantelzorg; hoe hou je het vol?

De regering heeft besloten dat mensen die hulp behoeven veel langer thuis moeten blijven wonen. Familie, vrienden en buren moeten voor deze mensen zorgen. Iedereen die deze zorg voor korte of lange tijd op zich heeft genomen weet hoe zwaar dat is, zelfs als u nog zoveel van die persoon houdt. Dit geldt voor zowel lichamelijke als voor psychische aandoeningen en voor zowel tijdelijke als chronische aandoeningen.

Bas heeft de zorg voor zijn echtgenote nadat ze een hersenbloeding kreeg. Door de hersenbloeding is ze aan een kant verlamd, kan niet meer goed praten (ze heeft moeite met het vinden van woorden en het vormen van woorden is lastig waardoor ze niet goed verstaanbaar is), vergeet ze veel en kan ze zich niet goed concentreren. Na de revalidatie is ze gedeeltelijk hersteld. Op goede momenten kan ze lopen met een rollator, is beter in staat woorden te vinden en is beter verstaanbaar. Bas moet haar helpen met in en uit bed komen, aan- en uitkleden, naar het toilet gaan en bij het eten en drinken. Hij heeft zijn eigen bedrijf en werkt zoveel mogelijk vanuit huis, maar moet ook regelmatig op pad. Vanwege het eigen bedrijf moeten ze zelf betalen voor thuiszorg, maar omdat hij de zorg heeft voor zijn vrouw kan hij minder werken waardoor er minder geld binnenkomt. Hij voelt zich verantwoordelijk en als ze valt of een ongelukje heeft omdat ze te laat bij het toilet is, dan laat ze hem duidelijk weten dat hij daar schuld aan heeft. Bas begrijpt dat het haar frustratie is die haar laat mopperen, maar het is toch heel moeilijk voor hem om deze dingen herhaaldelijk te horen. Ze hebben drie dochters maar die wonen alle drie op afstand en hebben hun eigen gezin met kinderen. Tot aan het moment dat hij bij me kwam wilde hij hen niet belasten en om hulp vragen. De gezondheid van Bas heeft te lijden onder de langdurige belasting waardoor hij slecht slaapt (ook omdat hij ’s nachts in de gaten houdt of ze hem nodig heeft). Hij voelt zich chronisch vermoeid en steeds vaker heeft hij last van hartritmestoringen. Hij is toenemend bang dat hij het niet kan volhouden.

 

U kunt pas goed voor anderen zorgen als u ook voor uzelf kunt zorgen. Doet u dat niet, dan houdt u het niet vol en als u het niet vol houdt, dan komt degene waarvoor u wilt zorgen ook in de problemen. U hebt dan ook geen keuze meer en dan moeten anderen wel ingrijpen. Om in staat te zijn om het vol te houden heeft Bas zijn familie en vrienden bij elkaar geroepen om met hen te delen waar hij tegenaan loopt. Ook heeft hij met hen gedeeld dat hij het erg moeilijk vindt om hen te belasten en hen om hulp te vragen. Resultaat is dat de dochters hun ouders actief zijn gaan ondersteunen en zij regelen nu onderling en met familie en vrienden dat er elke dag iemand is. Af en toe regelen ze nu een weekend in een zorghotel (waar de zorg wordt gedeeld) waardoor Bas en zijn vrouw samen weg kunnen. Ook is hij in de voorjaarsvakantie een weekje weg geweest, terwijl zijn oudste dochter met haar beide dochters bij haar moeder heeft gelogeerd. Door de gedeelde verantwoording en de ondersteuning kan Bas zich weer richten op het runnen van zijn eigen bedrijf. Door het weekje weg heeft hij een beetje kunnen bijtanken. Kortom, gedeelde belasting is beter vol te houden.


Verstuur reactie
* Verplichte veldenUw privacy is in veilige handen. Leef.nl gaat discreet met uw vragen en gegevens om.

Service van Leef

  • Besteld voor 16.00 uur, morgen geleverd
  • Gratis levering bij orders boven de 50 euro.
  • Gratis afhalen bij uw apotheek

Klantenservice

Heeft u vragen? Bel onze klantenservice 0800 - 555 43 21


Trustpilot
Betalen met iDeal Betalen met Visa Betalen met Maestro   Onlinegeschillenbeslechting

Een moment geduld aub...

Toegevoegd aan je winkelmand

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen
Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen