Diëtist
Quirina heeft de vierjarige hbo-opleiding Voeding en Diëtetiek afgerond en volgt sinds het behalen van haar diploma elk jaar diverse bijscholingen (o.a. post hbo) en symposia. Vanaf 1997 is zij zich gaan specialiseren op het gebied van kindervoeding en voedselovergevoeligheid. In 2007 heeft zij haar eigen praktijk geopend: DE diëtistenpraktijk. Lid: Diëtisten Info Netwerk Coeliakie (DINC) en Netwerk Kinderdiëtisten (NKD).

Publicaties:

Dieetbehandelingsprotocol Voedselovergevoeligheid (allergische en niet-allergische voedselovergevoeligheid) bij zuigelingen. 2010Uitgevers (herziening 2015) www.quirinaengels.nl

Met een voedselallergie naar school

Voedselallergieën zijn een uitdaging voor ouders met schoolgaande kinderen. Zeker als uw kind voor het eerst naar school gaat.

Anne gaat naar de peuterspeelzaal en daar zijn ze heel begaan met haar, want Anne mag vanwege een voedselallergie geen koemelk en kippenei binnenkrijgen. Ouders en leidsters van de peuterspeelzaal vinden het belangrijk dat Anne geen uitzondering is, waardoor er goed wordt opgelet wat er met verjaardagen en speciale gelegenheden zoals sinterklaas wordt getrakteerd. Anne heeft een eigen trommeltje waaruit ze kan kiezen als er iets getrakteerd wordt waar zij niet aan mee kan doen.

Als de leidster jarig is, vindt zij dat ze nu iets moest maken waar elk kind van kan genieten! Zij maakt zelf cakejes zonder melk. Alle kinderen genieten met volle teugen. Wat heel opvallend is, is dat Anne desondanks toch overal rode vlekken krijgt. Als Anne wordt opgehaald door haar ouders, vertelt de leidster trots dat ze goed heeft opgelet en speciale cakejes heeft gebakken. Helaas blijkt dan dat ze wel is vergeten dat in cakejes behalve melk ook ei zit.

Hieruit blijkt hoe belangrijk het is om peuterspeelzaal, kinderdagverblijf, oppas en school goed te instrueren. De leidster moet weten wat wel en niet is toegestaan. Welke klachten kunnen optreden en hoe ze dan moet reageren. Schrijf het eventueel op in een schriftje of maak gebruik van de brochure ‘Met voedselovergevoeligheid naar school’ van de Stichting Voedselallergie.

Het is een goed idee om een trommeltje met toegestane traktaties op het kinderdagverblijf of school te houden. Zorg er wel voor dat het trommeltje regelmatig wordt aangevuld en let u daarbij ook op de houdbaarheidsdatum.

Vaak weet het kind zelf ook wat het wel of niet kan eten. Als het gerecht echter op een andere manier of met andere ingrediënten wordt bereid, is het voor het kind moeilijk zelf te beoordelen. Als een moeder altijd bij het bakken van pannenkoeken het ei weglaat en de melk vervangt door sojadrank, gaat het kind er vanuit dat het pannenkoeken zonder problemen kan verdragen en beseft het niet dat iemand anders mogelijk wel melk en ei als ingrediënten zal gebruiken.

Oplettendheid blijft dus geboden!

 


Verstuur reactie
* Verplichte veldenUw privacy is in veilige handen. Leef.nl gaat discreet met uw vragen en gegevens om.

Service van Leef

  • Besteld voor 16.00 uur, morgen geleverd
  • Gratis levering bij orders boven de 50 euro.
  • Gratis afhalen bij uw apotheek

Klantenservice

Heeft u vragen? Bel onze klantenservice 0800 - 555 43 21


Trustpilot
Betalen met iDeal Betalen met Visa Betalen met Maestro   Onlinegeschillenbeslechting

Een moment geduld aub...

Toegevoegd aan je winkelmand

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen
Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen