Diëtist
Quirina heeft de vierjarige hbo-opleiding Voeding en Diëtetiek afgerond en volgt sinds het behalen van haar diploma elk jaar diverse bijscholingen (o.a. post hbo) en symposia. Vanaf 1997 is zij zich gaan specialiseren op het gebied van kindervoeding en voedselovergevoeligheid. In 2007 heeft zij haar eigen praktijk geopend: DE diëtistenpraktijk. Lid: Diëtisten Info Netwerk Coeliakie (DINC) en Netwerk Kinderdiëtisten (NKD).

Publicaties:

Dieetbehandelingsprotocol Voedselovergevoeligheid (allergische en niet-allergische voedselovergevoeligheid) bij zuigelingen. 2010Uitgevers (herziening 2015) www.quirinaengels.nl

Op vakantie met een voedselallergie

Volgt u een dieet vanwege coeliakie of voedselallergie? Dan is de vakantietijd vaak een uitdaging. Een goede voorbereiding is noodzakelijk.

Allereerst is het van belang om te bepalen waar u naar toe gaat; de eindbestemming, maar ook de reis er naar toe. Zo is het goed om te weten hoe u in een andere taal in een restaurant of hotel kunt vertellen dat u bijvoorbeeld pinda, gluten of een ander allergeen moet vermijden. U kunt vertalingen van verschillende allergenen vinden op de website food-info.nl. Op de website van de Rijksoverheid, bij het ministerie van Buitenlandse Zaken, kunt u een reisadvies van veel landen opvragen. Verder hebben de meeste landen een vereniging voor allergie- en coeliakiepatiënten. U kunt daar informeren naar adressen van hotels en restaurants en naar de eetgewoonte van het desbetreffende land. Het kan handig zijn om te weten welke gerechten u in het vakantieland beter wel of niet kunt eten. Misschien is het mogelijk om met een gids of iemand die bekend is met het vakantieland te reizen?

Soms is het nodig om dieetproducten mee te nemen op reis, omdat die in het vakantieland niet verkrijgbaar zijn. Recent vertelde een man, die vanwege coeliakie een glutenvrij dieet volgt, dat hij tijdens zijn rondreis door Amerika de hele achterbak van de auto vol had liggen met vacuüm verpakte glutenvrije broodjes. Hij had in zes verschillende staten waar hij doorheen was gereisd geen glutenvrij brood kunnen kopen. Het was dus maar goed dat hij zich had voorbereid, want acht weken lang op alleen rijstwafels leven zou ook geen vakantie zijn geweest!

Bij sommige luchtvaartmaatschappijen kunt u extra bagage meenemen als u een voedselallergie hebt. Vraag dit na bij uw reisbureau of luchtvaartmaatschappij. Neemt u voedingsmiddelen mee, zorg dan dat het houdbare producten zijn, ook bij hoge of lage temperaturen en verdeel de voeding over verschillende koffers. Houd gedurende de reis ook eigen voedsel en noodmedicatie in uw handbagage. Informeer van tevoren bij de luchtvaartmaatschappij en douane naar de lokale en internationale regelgeving betreffende het vervoer en invoer van voeding en noodmedicatie, want in sommige landen mag men bijvoorbeeld bepaalde voedingsmiddelen niet invoeren.

Als u op de plaats van bestemming bent, kan het handig zijn om voor kinderen een button of T-shirts te hebben waarop vermeld staat dat uw kind een allergie heeft. Hiermee voorkomt u hopelijk dat zij op de camping of in de winkel ongemerkt voedsel met een allergeen krijgen aangeboden. Zulke buttons en T-shirts zijn te bestellen via de Stichting Voedselallergie. Verder zijn er voor mensen met ernstige allergische reacties (anafylaxie) hulpmiddelen zoals een allergiepas of allergiekaartje in verschillende talen verkrijgbaar bij het Nederlands Anafylaxis Netwerk.

Alles goed voorbereid? Dan kunt u met een gerust gevoel gaan genieten!


Verstuur reactie
* Verplichte veldenUw privacy is in veilige handen. Leef.nl gaat discreet met uw vragen en gegevens om.

Service van Leef

  • Besteld voor 16.00 uur, morgen geleverd
  • Gratis levering bij orders boven de 50 euro.
  • Gratis afhalen bij uw apotheek

Klantenservice

Heeft u vragen? Bel onze klantenservice 0800 - 555 43 21


Trustpilot
Betalen met iDeal Betalen met Visa Betalen met Maestro   Onlinegeschillenbeslechting

Een moment geduld aub...

Toegevoegd aan je winkelmand

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen
Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen