Apotheker
Marianne Schepers heeft de opleiding Farmacie gevolgd in Utrecht. Na haar afstuderen in 1992 is zij werkzaam geweest als openbaar apotheker in Service Apotheek Ballintijn in Weesp. Sinds 2001 is zij werkzaam voor Nederlandse Service Apotheek Beheer BV, waar zij zich bezighoudt met farmaceutische patiƫntenzorg en aanverwante zaken. Zo is zij ook eindredacteur van het magazine Leef! Het gratis tijdschrift van Service Apotheek dat vier keer per jaar verschijnt en inmiddels een oplage heeft van 1.200.000. Daarnaast is zij lid van de SIG (Special Interest Group) Diabetes en SIG CVRM van de KNMP en is zij betrokken bij de KNMP richtlijnontwikkeling, o.a. diabetes, CVRM en medicatie-beoordeling.

Slikt u pillen voor uw dokter of voor uzelf?

Een nieuw jaar betekent voor veel mensen het maken van goede voornemens. Heeft u ook al eens nagedacht over hoe u dit jaar om denkt te gaan met de behandeling van uw eventuele gezondheidsklachten? Als u klachten heeft gaat u naar de dokter. Afhankelijk van wat er aan de hand is geeft uw arts u advies of schrijft u geneesmiddelen voor. Soms hoeft u het geneesmiddel maar kort te gebruiken, maar het kan ook zijn dat u ze gedurende langere tijd moet blijven gebruiken. Wat betekent dat voor u en hoe gaat u daar mee om?

Een nieuw jaar kan dus ook reden zijn om eens na te denken over hoe u omgaat met uw gezondheid en uw behandeling. Als u besluit met klachten naar de arts te gaan verwacht u iets van de arts. Als die u vervolgens iets voorschrijft (een leefstijladvies en/of geneesmiddelen) betekent het dat u zelf in actie moet komen. U volgt de adviezen immers niet op voor de dokter, maar om er zelf beter van te worden. Anders was u toch ook niet voor advies naar de dokter gegaan?

 

Vanuit de apotheek houden wij ons vooral bezig met geneesmiddelengebruik. Hier zien we regelmatig dat mensen bij de start van hun behandeling nog wel gemotiveerd zijn om het advies van de arts te volgen, maar in de loop van de tijd sluipt er soms toch wat onzorgvuldigheid in. Er wordt wel eens een pilletje vergeten. Men neemt het niet zo nauw met het innametijdstip of men stopt zelfs helemaal zonder daarvan de arts op de hoogte te stellen. Zeker als de klachten over zijn lijkt dat logisch, maar het is niet altijd gerechtvaardigd. Als we kijken naar bijvoorbeeld de behandeling van astma kan het zeer zinvol zijn om toch dagelijks de inhalator met de luchtwegbeschermer te blijven gebruiken om astma-aanvallen zo veel mogelijk te voorkomen. Bij geneesmiddelengebruik waarbij u geen klachten heeft, zoals hoge bloeddruk of verhoogd cholesterol, is het nog lastiger om door te blijven gaan met trouw geneesmiddelengebruik. U merkt er namelijk vandaag niks van en morgen of eind van het jaar ook niet. Maar samen met uw arts is besproken dat u deze geneesmiddelen gebruikt om de kans op hart- en vaatziekten in de toekomst te verminderen. En hoe ver ligt die toekomst dan? Het valt dan niet altijd mee om net zo gemotiveerd te blijven als een paar jaar geleden.

 

Als het dan toch om goede voornemens gaat raad ik u aan om eens na te denken over wat u van uw behandeling verwacht en hoe u denkt er voor u zelf het meeste profijt uit te halen. Uw apotheker ondersteunt u hier graag bij. Ik wens u een gezond 2014 toe.


Verstuur reactie
* Verplichte veldenUw privacy is in veilige handen. Leef.nl gaat discreet met uw vragen en gegevens om.

Service van Leef

  • Besteld voor 16.00 uur, morgen geleverd
  • Gratis levering bij orders boven de 50 euro.
  • Gratis afhalen bij uw apotheek

Klantenservice

Heeft u vragen? Bel onze klantenservice 0800 - 555 43 21


Trustpilot
Betalen met iDeal Betalen met Visa Betalen met Maestro   Onlinegeschillenbeslechting

Een moment geduld aub...

Toegevoegd aan je winkelmand

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen
Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen