Fysiotherapeut
Ype heeft meer dan dertig jaar ervaring als fysiotherapeut en acupuncturist. Hij is mede-eigenaar van Fysiotherapiepraktijk Swart en Pruijssers in Rotterdam en Praktijk Poortwijk in Oud-Beijerland, en is tevens mede-eigenaar van SP advies. Sinds vijf jaar is hij oedeemtherapeut. Hij begeleidt patiënten met COPD (ernstige ademhalingsproblemen) en claudicatio intermittens (etalagebenen). Website: www.spfysio.nl

Te veel hooi op uw sportvork

Sporten is gezond. Toch zie ik regelmatig sportbeoefenaren op mijn spreekuur met klachten, die direct te relateren zijn aan het ‘gezond bezig zijn’. In de fysiotherapie wordt gewerkt met de begrippen belasting en belastbaarheid. Wanneer deze in evenwicht zijn is er niets aan de hand. Het gaat fout op het moment dat de balans verstoord wordt; wanneer de belasting te hoog of de belastbaarheid te laag is.

Wanneer u een gewicht van 100 kilogram wilt optillen en u bent, laten we zeggen, geen Arnold Schwarzenegger, bestaat er grote kans op een blessure. Uw belastbaarheid is niet hoog genoeg om deze belasting aan te kunnen. Het is dus zaak te letten op de mate van belasting.  Neem niet te veel hooi op uw sportvork!

 

Wanneer u ouder wordt, neemt uw vermogen om bepaalde prestaties te leveren  af. Veel mensen  van middelbare leeftijd willen niet toegeven dat hun lichaam niet meer kan wat in hun hoofd nog moet kunnen. U kent ze vast wel; die midlife heren die de marathon willen gaan lopen. Sommigen zullen het halen, maar daar is veel training voor nodig. Ik adviseer iedereen die een marathon wil lopen te trainen onder deskundige begeleiding. Word lid van een atletiekvereniging. Een goede trainer zal u vertellen uw doelen aan te passen aan uw belastbaarheid.

 

Een lagere belastbaarheid kan ook het gevolg van klachten zijn. Bent u bijvoorbeeld erg moe, dan is bewegen goed, maar overdrijf niet. Sommige mensen willen  te veel;  topprestaties op hun werk, er altijd voor de kinderen zijn, het huishouden spik en span en zeker vijf keer per week trainen. Het is een kwestie van keuzes maken en de balans vinden tussen belasting en belastbaarheid. Anders komen er ook nog een paar afspraken met de fysiotherapeut bij!


Verstuur reactie
* Verplichte veldenUw privacy is in veilige handen. Leef.nl gaat discreet met uw vragen en gegevens om.

Service van Leef

  • Besteld voor 16.00 uur, morgen geleverd
  • Gratis levering bij orders boven de 50 euro.
  • Gratis afhalen bij uw apotheek

Klantenservice

Heeft u vragen? Bel onze klantenservice 0800 - 555 43 21


Trustpilot
Betalen met iDeal Betalen met Visa Betalen met Maestro   Onlinegeschillenbeslechting

Een moment geduld aub...

Toegevoegd aan je winkelmand

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen
Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen