Arts
Gerda is geboren in Amersfoort, waar zij op de lagere school en het gymnasium heeft gezeten. Zij studeerde in Utrecht, deed haar specialistenopleiding in het Emma Kinder Ziekenhuis in Amsterdam en het Children’s Hospital in Seattle, Washington in de Verenigde Staten. Als kinderarts is zij werkzaam geweest in wat tegenwoordig Ziekenhuis Ter Gooi in Blaricum heet. De laatste jaren heeft zij daarbij waargenomen in verschillende ziekenhuizen en het astmacentrum Heideheuvel in Hilversum. Tot slot organiseert Gerda congressen voor Werkgroep Artsen Advocaten WAA over letselschade onderwerpen en voor kinderartsen over kinderradiologie.

Publicaties:

Kinderradiologie voor Kinderartsen, VU Uitgeverij 2003 en Wat mankeert mijn kind?, Uitgeverij Terra Lannoo 2007

Wees alert op de signalen van leukemie

Het is een zeer beladen en moeilijk onderwerp om te bespreken, kanker bij kinderen. Laat ik toch met het goede nieuws beginnen. Toen ik in de jaren zeventig werd opgeleid tot kinderarts in het Emma Kinder Ziekenhuis in Amsterdam, moest ik een heel jaar lang werken op de afdeling kinderoncologie. Dat is de afdeling waar alleen maar kinderen met kanker worden behandeld. Het viel me ontzettend zwaar, want de meest voorkomende vorm van kanker bij kinderen is leukemie en in die tijd gingen alle kinderen met leukemie dood. Maar het was ook het begin van een tijdperk waarin de eerste stappen op het gebied van de chemotherapie werden gezet.

Met veel trial and error werden er geleidelijk steeds betere medicijnen en betere combinaties van medicijnen gevonden, soms aangevuld met bestraling, zodat op dit moment meer dan 75 procent van alle kinderen met leukemie beter wordt. Als dat geen goed nieuws is! Tot op zekere hoogte geldt dit goede nieuws ook voor andere vormen van kanker bij kinderen, maar helaas is er voor een aantal tumoren nog niet zo’n spectaculaire verbetering gekomen. Al moet ik zeggen dat het over de gehele linie heel veel beter gaat dan toen ik met mijn opleiding begon.

 

Hoe kunt u als ouder alert zijn en, hoewel het gelukkig niet erg vaak voorkomt, zo vroeg mogelijk de signalen van leukemie opvangen? Kanker is een gezwel dat kwaadaardig is. Dat houdt in dat het niet stopt met groeien, waardoor (andere) organen of delen van organen in de verdrukking komen. Leukemie is kanker van de witte bloedcellen, waardoor er daarvan dus veel te veel ontstaan. In het bloed zitten ook rode bloedcellen, die er onder andere voor zorgen dat overal in het lichaam voldoende zuurstof komt en dat het hemoglobinegehalte op peil blijft, zodat er geen bloedarmoede ontstaat. Dan zijn er ook nog de bloedplaatjes, die er voor zorgen dat het bloed dat uit een wond komt stolt. Als er te veel witte bloedcellen komen, nemen die de plaats in van de rode bloedcellen. Er ontstaat bloedarmoede, waardoor de huid er steeds bleker uit gaat zien. Ook de bloedplaatjes worden van hun plaats verdrongen met als gevolg dat het bloed niet meer zo goed kan stollen. Er ontstaan dan veel blauwe plekken. Nu hebben alle jonge kinderen meestal wel een paar blauwe plekken, maar dat is vooral op de armen en benen. Als een kind meerdere blauwe plekken op andere plaatsen heeft, zoals op de romp, let dan op!

 

Bij leukemie zien we ook vaak dat het kind opgezwollen klieren heeft. Nu is ook dit bij alle jonge kinderen vrij normaal als reactie op een verkoudheid, een oorontsteking of keelontsteking, maar als de klieren na een paar weken niet kleiner worden, dan is een bezoekje aan de huisarts wel een goed idee.

 

De boodschap van deze blog is dus: er is gelukkig heel veel verbeterd in de mogelijkheden om kanker bij kinderen te genezen. Het aantal kinderen in Nederland dat kanker krijgt is gelukkig heel klein. Leukemie komt het vaakst voor, maar juist daar zijn de behandelingsmethoden de laatste tientallen jaren enorm verbeterd. Wees alert op de signalen, want hoe eerder u erbij bent, hoe beter.


Verstuur reactie
* Verplichte veldenUw privacy is in veilige handen. Leef.nl gaat discreet met uw vragen en gegevens om.

Service van Leef

  • Besteld voor 16.00 uur, morgen geleverd
  • Gratis levering bij orders boven de 50 euro.
  • Gratis afhalen bij uw apotheek

Klantenservice

Heeft u vragen? Bel onze klantenservice 0800 - 555 43 21


Trustpilot
Betalen met iDeal Betalen met Visa Betalen met Maestro   Onlinegeschillenbeslechting

Een moment geduld aub...

Toegevoegd aan je winkelmand

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen
Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen