Apotheker
Lolita is ruim tien jaar werkzaam geweest als allround openbaar apotheker in Laren (NH) en Eemnes. Nu schrijft Lolita artikelen voor Leef.nl en ondersteunt zij het team met farmaceutische kennis.

Zonbescherming en vitamine D

Ik behoor met mijn getinte huidskleur bij de groep mensen aan wie sowieso geadviseerd wordt extra vitamine D te slikken. Hoewel ik dit als apotheker natuurlijk heel goed weet, vergeet ik dat vitaminetabletje eerlijk gezegd regelmatig. Tel daarbij op dat ik overdag meestal binnenshuis aan het werk ben, er in mijn anti-huidverouderingsdagcrème een UV-beschermingsfactor zit en ik in de zon een zonnebrandmiddel gebruik, dan betekent dit dat mijn huid moeilijk vitamine D kan aanmaken. Hoe zit dat nu precies?

Uw huid maakt onder invloed van UV-straling in zonlicht vitamine D aan. In Nederland is de zon daar alleen van maart tot november tussen 11.00 en 15.00 uur voldoende krachtig voor. Een donkere huid maakt bij gelijke, alledaagse blootstelling aan zonlicht minder vitamine D aan dan een lichte huid. Maar ook het gebruik van zonnebrandmiddelen remt de aanmaak van vitamine D. Beschermingsfactor 15 remt de aanmaak met maar liefst 99 procent!

 

Dit betekent natuurlijk niet dat we niet meer moeten smeren, want het risico op huidkanker neemt toe als we onze huid niet beschermen. Moeten we, om dit te compenseren, extra vitamine D slikken? Hier leest u wie er in aanmerking komen voor extra vitamine D en welke dosis u dan moet slikken. Goed gebruik van zonnebrandmiddelen is heel belangrijk. Houd wel in het achterhoofd dat wanneer u onvoldoende wordt blootgesteld aan de zon, u risico loopt op een  vitamine D tekort. Extra vitamine D wordt dan aanbevolen.

 

Ik heb toevallig laatst op een beurs mijn vitamine D-spiegel laten bepalen en die bleek inderdaad behoorlijk aan de lage kant te zijn. Voorlopig zal ik de vitamine D niet meer vergeten.


Verstuur reactie
* Verplichte veldenUw privacy is in veilige handen. Leef.nl gaat discreet met uw vragen en gegevens om.

Service van Leef

  • Besteld voor 16.00 uur, morgen geleverd
  • Gratis levering bij orders boven de 50 euro.
  • Gratis afhalen bij uw apotheek

Klantenservice

Heeft u vragen? Bel onze klantenservice 0800 - 555 43 21


Trustpilot
Betalen met iDeal Betalen met Visa Betalen met Maestro   Onlinegeschillenbeslechting

Een moment geduld aub...

Toegevoegd aan je winkelmand

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen
Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen