Longarts
Wanda is geboren in Den Haag en bracht het grootste deel van haar jeugd in Borneo en Soedan door. Tijdens de middelbare school ging zij naar een internaat in Den Haag. Ze studeerde in Leiden en deed haar deelopleiding Interne Geneeskunde in het Groene Hart ziekenhuis in Gouda. De opleiding tot longarts deed zij in het VUMC in Amsterdam. Wanda is allround longarts. De eerste jaren bekwaamde zij zich in de palliatieve zorg en in ethische kwesties rond het levenseinde. Momenteel is ze werkzaam in het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis in Amsterdam als longarts-oncoloog. Daarnaast is Wanda voorzitter van de Stichting Rookpreventie Jeugd en samen met collega en vriendin longarts Pauline Dekker won zij de prestigieuze KWF-Muntendam prijs. Wanda is gehuwd, heeft drie kinderen en woont in Amsterdam.

Publicaties:

Nederland stopt! Met roken en Motiveren kun je leren (voor gezondheidswerkers).

Allergisch astma door huisdieren

Hij komt letterlijk fluitend de spreekkamer in. Hij komt voor het eerst bij de longarts. De huisarts heeft hem verwezen wegens nachtelijke benauwdheden. Hij stelt zich voor en gaat zitten. Hij heeft staalblauwe ogen in een vriendelijk gezicht. “Vertel”, zeg ik, “wat kan ik voor u doen?” “Ach dokter, ik ben ’s nachts vaak zo kortademig, dan doe ik de ramen open en krijg ik wat frisse lucht, maar dat helpt maar heel even. Dit duurt al weken, en nu ben ik overdag zo moe.” “Bent u overdag ook wel eens benauwd?” Hij schudt zijn hoofd. “Nee, alleen ’s nachts.”

Hij denkt dat het door zijn vochtige huis komt. Hij kreeg van de huisarts een pufje dat wel even werkt, maar na twee uur wordt hij dan weer benauwd wakker. “Heeft u ook hobby’s?” Zijn ogen beginnen te stralen. Hij heeft heel bijzondere katten, wel acht! “Maar”, zegt hij direct, “daar heb ik geen last van.”

Als ik naar de longen luister hoor ik zacht ademen, met een extreem verlengde piepende uitademing.

Gezien de ernst van de klachten laat ik direct een longfunctietest doen; de uitslag is bijzonder afwijkend, en dat terwijl hij zegt nu geen klachten te hebben. Hoe zal die longfunctietest dan wel niet zijn als hij het wel benauwd heeft?

Over een opname valt niet te praten. Hij heeft nu geen klachten en dit is al weken zo. Hij heeft er mee leren leven. Ik geef hem een kuur prednison en medicijnen die ontstekingsremmend werken op de luchtwegen, gekoppeld aan een medicijn die de luchtwegen direct langdurig verwijden. Hij gaat langs de longverpleegkundige voor inhalatie-instructie. Ik maak een belafspraak met hem voor de volgende dag. Ik spreek met hem af als het dan niet beter met hem gaat, dat ik hem dan echt moet laten opnemen in het ziekenhuis. Onder die voorwaarde van een dag uitstel gaat hij akkoord. “Oh, en ik wil voor u weggaat ook nog bloed laten prikken op allergieën. Mocht u allergisch zijn voor katten, mag ik het daar dan de volgende keer met u over hebben?” Dat vindt hij goed.

Het is vaak creatief omgaan met de klacht van een patiënt met een allergisch astma door huisdieren. Allergieën nemen in de loop van de tijd meestal toe, maar deze patiënt die gek is op zijn katten, doet ze niet zomaar de deur uit. Hij zegt zelf te denken dat zijn vochtige huis de boosdoener is en zegt geen klachten te hebben, terwijl hij piepend binnenkomt. Pas aan het eind van het gesprek geeft hij aan katten te hebben. Als ik nu in ons eerste gesprek had gezegd: die katten moeten waarschijnlijk het huis uit, dan was ik hem ‘kwijt’ geweest. Daarom is het aan mij eerst aan te tonen of mijn vermoeden klopt en dan een motiverend gesprek te voeren over hoe het verder moet.

Bij controle een week later  gaat het veel beter. Zijn bloedonderzoek laat een ernstige allergie voor katten zien. Het motiverend gesprek kan gaan beginnen, voor de beste lange termijn behandeling…


Verstuur reactie
* Verplichte veldenUw privacy is in veilige handen. Leef.nl gaat discreet met uw vragen en gegevens om.

Service van Leef

  • Besteld voor 16.00 uur, morgen geleverd
  • Gratis levering bij orders boven de 50 euro.
  • Gratis afhalen bij uw apotheek

Klantenservice

Heeft u vragen? Bel onze klantenservice 0800 - 555 43 21


Trustpilot
Betalen met iDeal Betalen met Visa Betalen met Maestro   Onlinegeschillenbeslechting

Een moment geduld aub...

Toegevoegd aan je winkelmand

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen
Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen