Arts
Gerda is geboren in Amersfoort, waar zij op de lagere school en het gymnasium heeft gezeten. Zij studeerde in Utrecht, deed haar specialistenopleiding in het Emma Kinder Ziekenhuis in Amsterdam en het Children’s Hospital in Seattle, Washington in de Verenigde Staten. Als kinderarts is zij werkzaam geweest in wat tegenwoordig Ziekenhuis Ter Gooi in Blaricum heet. De laatste jaren heeft zij daarbij waargenomen in verschillende ziekenhuizen en het astmacentrum Heideheuvel in Hilversum. Tot slot organiseert Gerda congressen voor Werkgroep Artsen Advocaten WAA over letselschade onderwerpen en voor kinderartsen over kinderradiologie.

Publicaties:

Kinderradiologie voor Kinderartsen, VU Uitgeverij 2003 en Wat mankeert mijn kind?, Uitgeverij Terra Lannoo 2007

De zin en onzin van de babyfoon

Een eerste baby in een jong gezin is een groot wonder! Wat schattig, alles erop en eraan. En wat gelukkig is iedereen met het eerste kreetje direct na de geboorte. Tot dan geen vuiltje aan de lucht.

Vorige week was ik op kraamvisite bij jonge ouders, de baby was pas drie weken oud. Hij had net gedronken en lag tevreden op de arm van papa. Korte tijd later werd hij naar bed gebracht en ik dacht in alle rust van mijn beschuit met muisjes te kunnen genieten, toen ik door de babyfoon, die een directe verbinding had tussen de woonkamer en de babykamer, een zacht gepruttel hoorde van de baby. Al gauw merkte ik dat de ouders ongerust werden, want ze hoorden de baby… Alsof dat niet volstrekt normaal is.

Als ervaren moeder, oma en kinderarts heb ik uitgelegd, wat het nut van een babyfoon is: gebruik de babyfoon alleen als u even de deur uit moet en een lieve buurvrouw wil even opletten vanuit haar eigen huis. Of als u als jonge en dus oververmoeide ouders een avondje weg wilt en dezelfde lieve buurvrouw wel op wil passen. Dat is een logisch en nuttig gebruik van een babyfoon.

Maar waarom moet men in de woonkamer elke zucht van de baby horen? Wat is normaal gedrag van een jonge baby? In principe mag een baby met een volle buik, een schone luier en een lekker warm bedje best een poosje liggen huilen, pruttelen of af en toe een keer niezen of een kreetje slaken. Over het algemeen valt hij dan binnen een kwartiertje wel in slaap. Blijft de baby huilen, kijk dan even of er geen vieze luier is, verschoon hem zo nodig en leg hem terug in de wieg of het bedje. U zult merken, dat dat in de eerste weken soms wat moeilijk gaat, want het jonge gezin moet een zeker ritme ontwikkelen. Maar de aanhouder wint, en dat moet niet de baby zijn, maar de ouders.

Maar wat is nu de onzin van de babyfoon? Dat u allerlei geluidjes hoort die erop wijzen dat er een heel gezonde baby in zijn bedje ligt en zo zijn eigen manier heeft om in slaap te komen. In het algemeen kan gezegd worden dat een huilende baby niet ernstig ziek zal zijn, als hij nog zoveel energie heeft om te huilen.

Tot slot nog een tip om de ‘ernst’ van de situatie in te schatten van een huilende baby: als u hem huilend aantreft in zijn bedje en hij heeft geen honger (want hij heeft minder dan een uur geleden nog gedronken) of een vieze broek, en hij stopt met huilen als u hem eruit haalt, leg hem dan na een knuffel gewoon weer terug, want die kleintjes hebben snel door hoe ze extra aandacht kunnen krijgen. En ze lijken te weten hoe (over)bezorgd de jonge ouders meestal zijn.


Verstuur reactie
* Verplichte veldenUw privacy is in veilige handen. Leef.nl gaat discreet met uw vragen en gegevens om.

Service van Leef

  • Besteld voor 16.00 uur, morgen geleverd
  • Gratis levering bij orders boven de 50 euro.
  • Gratis afhalen bij uw apotheek

Klantenservice

Heeft u vragen? Bel onze klantenservice 0800 - 555 43 21


Trustpilot
Betalen met iDeal Betalen met Visa Betalen met Maestro   Onlinegeschillenbeslechting

Een moment geduld aub...

Toegevoegd aan je winkelmand

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen
Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen