Longarts
Wanda is geboren in Den Haag en bracht het grootste deel van haar jeugd in Borneo en Soedan door. Tijdens de middelbare school ging zij naar een internaat in Den Haag. Ze studeerde in Leiden en deed haar deelopleiding Interne Geneeskunde in het Groene Hart ziekenhuis in Gouda. De opleiding tot longarts deed zij in het VUMC in Amsterdam. Wanda is allround longarts. De eerste jaren bekwaamde zij zich in de palliatieve zorg en in ethische kwesties rond het levenseinde. Momenteel is ze werkzaam in het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis in Amsterdam als longarts-oncoloog. Daarnaast is Wanda voorzitter van de Stichting Rookpreventie Jeugd en samen met collega en vriendin longarts Pauline Dekker won zij de prestigieuze KWF-Muntendam prijs. Wanda is gehuwd, heeft drie kinderen en woont in Amsterdam.

Publicaties:

Nederland stopt! Met roken en Motiveren kun je leren (voor gezondheidswerkers).

Hou vol, blijf voorbereid!

Bent u nog sterk en vol van uw goede voornemen om voor altijd te stoppen met roken? Zolang u goed voorbereid bent op wat gaat komen, gaat het u lukken. Als u verslapt en u bent niet voorbereid, kan het zomaar gebeuren dat u op een onbewaakt moment ineens weer met een sigaret in uw hand staat. Hoe komt dat toch, juist bij die nicotineverslaving?

Toen u nog rookte voelde u zich als de nicotinespiegel daalde onrustig, gestrest of verveeld. Om dat nare gevoel op te heffen nam u een shotje nicotine tot u. Binnen zeven seconden vloog dat naar uw brein, en was u weer bevredigd.

Zo hebt u uzelf honderdduizend keer wijsgemaakt dat roken helpt tegen stress, verveling en onrust. De waarheid was dat het alleen maar hielp de ontwenningsverschijnselen op te heffen. Het is niet de waarheid, maar de onjuiste gedachte is er wel ingesleten. Rokers zijn juist gestrester dan niet rokers. Dit is de lichamelijke basis van de nicotineverslaving. Omdat het zo snel naar uw brein ging, koppelde u die bevrediging aan wat u op dat moment aan het doen was; de Pavlov reflex.

Zo kan het dus gebeuren dat uw hersenen onbewust aan het roken slaan omdat zij een vriend zien met een sigaret in zijn hand. Dan wordt u zich dat bewust en wilt direct roken. Net als vroeger. Soms gaat het zelfs helemaal onbewust. Als u daar niet op voorbereid bent kan dat gebeuren en zit u de volgende dag weer aan een pakje; ingebakken gewoontes verdwijnen niet zomaar. Dit is de geestelijke verslaving. Blijf voorbereid, alsof u over glad ijs loopt. Alcohol doet bijvoorbeeld uw zelfcontrole afnemen. Kijk uit en hou vol! Veel succes!


Verstuur reactie
* Verplichte veldenUw privacy is in veilige handen. Leef.nl gaat discreet met uw vragen en gegevens om.

Service van Leef

  • Besteld voor 16.00 uur, morgen geleverd
  • Gratis levering bij orders boven de 50 euro.
  • Gratis afhalen bij uw apotheek

Klantenservice

Heeft u vragen? Bel onze klantenservice 0800 - 555 43 21


Trustpilot
Betalen met iDeal Betalen met Visa Betalen met Maestro   Onlinegeschillenbeslechting

Een moment geduld aub...

Toegevoegd aan je winkelmand

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen
Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen