Fysiotherapeut
Ype heeft meer dan dertig jaar ervaring als fysiotherapeut en acupuncturist. Hij is mede-eigenaar van Fysiotherapiepraktijk Swart en Pruijssers in Rotterdam en Praktijk Poortwijk in Oud-Beijerland, en is tevens mede-eigenaar van SP advies. Sinds vijf jaar is hij oedeemtherapeut. Hij begeleidt patiënten met COPD (ernstige ademhalingsproblemen) en claudicatio intermittens (etalagebenen). Website: www.spfysio.nl

Huilbaby en het KISS-syndroom

Een jonge vrouw, pas moeder geworden, meldde zich in mijn praktijk met nekklachten en hoofdpijn. Ze gaf aan deze klachten te hebben sinds de geboorte van haar jongste; een wolk van een dochter. Ik onderzocht de bewegelijkheid van haar nek en de spanning in de nekspieren viel direct op. “Hoe gaat het thuis? Druk, met die kleine erbij?” vroeg ik. Ze zuchtte: “We doen geen oog dicht. Lotje huilt bijna continu.” Ik zag dat ze er inderdaad doodmoe uitzag. “Maar dat zal er wel bijhoren, het ene kind huilt nou eenmaal meer dan het andere. Het zal wel een keer overgaan.”

Ik begreep, dat haar stressklachten door Lotje veroorzaakt werden. Mijn behandeling zou slechts een beperkt resultaat kunnen hebben, zolang de oorzaak van het probleem, de huilbaby, niet werd opgelost. Ik begon met een ontspannende massage van haar nek en dat gaf wel verlichting. Terwijl ik bezig was, vroeg ik haar of ze al met Lotje naar de huisarts of het consultatiebureau was geweest. “Nee”, antwoordde ze. “Ik ga die mensen toch niet lastigvallen, omdat mijn baby soms huilt?” “Nou, dit is niet meer soms”, zei ik. “Heb je wel eens gehoord van huilbaby’s of het KISS-syndroom?” Het bleef stil. “Bij het KISS-syndroom heeft het kindje last van zijn nekje en kan daarom niet slapen. En de ouders dus ook niet.”  Ze keek me aan. “Zou Lotje pijn hebben?”, zei ze, nu bezorgd. “Dat zou de oorzaak voor het huilen kunnen zijn. Maar vaak is het op te lossen. Mijn collega Peter is manueel therapeut, met daarbij de specialisatie KISS-therapeut. Hij kan Lotje misschien helpen. Overleg het eens met je huisarts of het consultatiebureau.”

De volgende dag belde ze om een afspraak voor Lotje bij Peter te maken. Peter bekeek later die week Lotje en constateerde inderdaad een probleem in haar nekje, vooral van de bovenste drie werveltjes. Hij  mobiliseerde haar nekje, uiterst voorzichtig natuurlijk, en gaf de ouders adviezen voor thuis mee. Na een paar weken ging het stukken beter met Lotje en sliep ze zelfs af en toe een hele nacht zonder een kik te geven.

De nekklachten van de moeder van Lotje reageerden uitstekend op de behandeling. Maar of dat nu door mijn behandeling of door Peter’s behandeling van Lotje kwam, laat ik maar even in het midden.


Verstuur reactie
* Verplichte veldenUw privacy is in veilige handen. Leef.nl gaat discreet met uw vragen en gegevens om.

Service van Leef

  • Besteld voor 16.00 uur, morgen geleverd
  • Gratis levering bij orders boven de 50 euro.
  • Gratis afhalen bij uw apotheek

Klantenservice

Heeft u vragen? Bel onze klantenservice 0800 - 555 43 21


Trustpilot
Betalen met iDeal Betalen met Visa Betalen met Maestro   Onlinegeschillenbeslechting

Een moment geduld aub...

Toegevoegd aan je winkelmand

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen
Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen