Diëtist
Quirina heeft de vierjarige hbo-opleiding Voeding en Diëtetiek afgerond en volgt sinds het behalen van haar diploma elk jaar diverse bijscholingen (o.a. post hbo) en symposia. Vanaf 1997 is zij zich gaan specialiseren op het gebied van kindervoeding en voedselovergevoeligheid. In 2007 heeft zij haar eigen praktijk geopend: DE diëtistenpraktijk. Lid: Diëtisten Info Netwerk Coeliakie (DINC) en Netwerk Kinderdiëtisten (NKD).

Publicaties:

Dieetbehandelingsprotocol Voedselovergevoeligheid (allergische en niet-allergische voedselovergevoeligheid) bij zuigelingen. 2010Uitgevers (herziening 2015) www.quirinaengels.nl

Heeft mijn kind een koemelkallergie?

Baby’s drinken in hun eerste levensjaar voornamelijk melk (borstvoeding ofwel kunstvoeding). Twee tot drie procent van de baby’s heeft echter koemelkallergie, waardoor ze klachten hebben als eczeem, spugen, diarree, afbuigende groei, voedselweigering en/of luchtwegproblemen. Als allergie voorkomt in de familie heeft een kind een verhoogde kans ook een allergie te ontwikkelen.

Een allergie is een reactie van het immuunsysteem op een allergeen. In het geval van koemelkallergie is dat allergeen dus koemelk. Als u een koemelkallergie vermoedt, laat dan vier weken lang alle voeding met koemelk (en koemelkbevattende voedingsmiddelen) weg. Het is raadzaam om samen met een diëtist (of arts) te kijken hoe de voeding van het kind – en bij borstvoeding de voeding van moeder – moet worden aangepast. Na een periode van vier weken wordt de melk opnieuw geïntroduceerd. Als de klachten in de eerste vier weken afnemen en na herintroductie terugkomen, is de kans groot dat het kind inderdaad een koemelkallergie heeft. Onder begeleiding van een arts en/of diëtist kan de diagnose gesteld worden.

Bij voorkeur gebeurt dit door middel van een dubbelblinde placebogecontroleerde voedselprovocatie test. Deze test is eigenlijk de enige betrouwbare manier om een voedselallergie aan te tonen of uit te sluiten. Bij een dubbelblinde placebogecontroleerde voedselprovocatie krijgt uw kind twee keer een ‘testvoeding’ te drinken. De ene keer gaat het om koemelkvrije voeding. De andere keer gaat het om een koemelkbevattende voeding; uw eigen voeding waaraan koemelk is toegevoegd. Beide voedingen zien er hetzelfde uit en ruiken en smaken hetzelfde. Het is dus niet duidelijk welke testvoeding koemelkvrij was en welke koemelkbevattend. Dan kan onbevooroordeeld worden bepaald of uw kind inderdaad overgevoelig heeft gereageerd op koemelkeiwit.

Als de allergie is vastgesteld, kan hypoallergene voeding aan het kind gegeven worden. In hypoallergene voeding zitten eiwitten die behandeld zijn; dit heet hydrolyse. Wist u trouwens dat intensief hypoallergene voeding door zorgverzekeringsmaatschappijen wordt vergoed? Dan moet er alleen wel een verklaring zijn gegeven door een arts of diëtist. Naar verwachting zal dit in de toekomst alleen worden vergoed na een positieve dubbelblinde provocatie.

Aanpassing van de voeding van het borstgevoede kind gebeurt door het volledig weglaten van koemelk uit het dieet van de moeder. De moeder mag gedurende vier weken geen producten eten die koemelk bevatten. Tijdens deze periode wordt sojadrank niet aangeraden als alternatief voor koemelk, omdat kinderen daar ook op kunnen reageren. Ook geiten- en schapenmelk is geen alternatief. Deze lijken erg op koemelk en de kans op allergische reacties op deze producten is groot. 

Gelukkig groeit een groot deel van de kinderen over koemelkallergie heen. Dit is meestal na ongeveer een jaar, maar het kan ook langer duren. Het is in ieder geval verstandig om tijdens, maar ook na de zwangerschap niet te roken. Maar het belangrijkste is dat bij het vermoeden van een koemelkallergie de juiste diagnose wordt gesteld. Beslis nooit op eigen houtje over te stappen op hypoallergene voeding. In sommige hypoallergene voeding worden namelijk ook andere stoffen weggelaten, zoals lactose. Als het kind echt hypoallergene voeding nodig heeft, zal het niks tekort komen, maar als het niet nodig is, is het niet verstandig om het toch te gebruiken. Bovendien drukt u daarmee onnodig een stempel op uw kind. Samen met een (kinder-) diëtist kunt u kijken welke voeding, ook de bijvoeding, voor u en uw kind het beste is.


Verstuur reactie
* Verplichte veldenUw privacy is in veilige handen. Leef.nl gaat discreet met uw vragen en gegevens om.

Service van Leef

  • Besteld voor 16.00 uur, morgen geleverd
  • Gratis levering bij orders boven de 50 euro.
  • Gratis afhalen bij uw apotheek

Klantenservice

Heeft u vragen? Bel onze klantenservice 0800 - 555 43 21


Trustpilot
Betalen met iDeal Betalen met Visa Betalen met Maestro   Onlinegeschillenbeslechting

Een moment geduld aub...

Toegevoegd aan je winkelmand

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen
Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen