Liever korter leven dan dagelijks pillen?

Een op de drie mensen leeft liever enige tijd korter dan iedere dag medicijnen te moeten gebruiken tegen hart- en vaatziekten. Voor mij als apotheker niet eens een verrassende onderzoeksuitkomst. Vrijwel dagelijks hoor ik geneesmiddelgebruikers verzuchten dat ze liever geen pillen zouden willen slikken. Nog los van de eventuele bijwerkingen heeft het dagelijks moeten slikken van geneesmiddelen kennelijk een groot effect op de kwaliteit van leven.

Amerikaanse onderzoekers vroegen aan duizend willekeurige mensen met een gemiddelde leeftijd van 50 jaar hoeveel tijd ze aan het einde van hun leven wilden inleveren, in ruil voor het niet dagelijks hoeven te slikken van medicijnen die het risico op hart- en vaatziekten, zoals beroertes en hartaanvallen, verlagen. Ongeveer 1 op de 5 gaf aan tussen een week en een jaar aan levensduur te willen inleveren. Acht procent zei bereid te zijn zelfs twee jaar levensduur in te leveren om geen pillen te hoeven slikken. Het onderzoek heeft de nodige beperkingen, want de deelnemers hadden niet allemaal al een verhoogde kans op hart- en vaatziekten en gebruikten ook niet allemaal al medicijnen, waardoor de vraagstelling hypothetisch was. Wat wél uit het onderzoek blijkt is dat mensen denken dat iedere dag medicijnen moeten gebruiken, waarvan het effect niet direct merkbaar is, een negatieve invloed heeft op de levenskwaliteit.

 

Als apotheker vind ik het jammer dat veel mensen negatief over medicijngebruik denken. Natuurlijk gebruikt u ze liever niet, maar medicijnen kunnen ook levensreddend en levensverlengend zijn of juist de symptomen van een ziekte verlichten. Uit recente onderzoeken blijkt dat patiënten die actief worden betrokken bij hun behandeling en zelf mogen meebeslissen over hun medicijngebruik tevredener zijn en hun medicijnen nauwkeuriger gebruiken. Om keuzes te kunnen maken moeten patiënten uiteraard wel goed voorgelicht worden over de voor- en nadelen in hun individuele geval. Uw apotheker kan u goed voorlichten over de voors en tegens van uw medicijnen. Ook is uw apotheker goed op de hoogte van alternatieven, mocht uw huidige medicijn u niet bevallen.

 

De keuze tussen korter leven of medicijnen gebruiken hoeft u gelukkig niet te maken. Wél moet u kunnen meebeslissen over de behandeling die uw arts voorstelt. Objectieve en betrouwbare informatie over uw medicijnen is daarbij essentieel. Hiervoor kunt u terecht bij uw apotheker en op www.leef.nl.

 

Bron: Hutchins R., Viera A.J., Quantifying the Utility of Taking Pills for Cardiovascular Prevention, Circ Cardiovasc Qual Outcomes, 3 februari 2015


Verstuur reactie
* Verplichte veldenUw privacy is in veilige handen. Leef.nl gaat discreet met uw vragen en gegevens om.

Service van Leef

  • Besteld voor 16.00 uur, morgen geleverd
  • Gratis levering bij orders boven de 50 euro.
  • Gratis afhalen bij uw apotheek

Klantenservice

Heeft u vragen? Bel onze klantenservice 0800 - 555 43 21


Trustpilot
Betalen met iDeal Betalen met Visa Betalen met Maestro   Onlinegeschillenbeslechting

Een moment geduld aub...

Toegevoegd aan je winkelmand

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen
Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen