Arts
Gerda is geboren in Amersfoort, waar zij op de lagere school en het gymnasium heeft gezeten. Zij studeerde in Utrecht, deed haar specialistenopleiding in het Emma Kinder Ziekenhuis in Amsterdam en het Children’s Hospital in Seattle, Washington in de Verenigde Staten. Als kinderarts is zij werkzaam geweest in wat tegenwoordig Ziekenhuis Ter Gooi in Blaricum heet. De laatste jaren heeft zij daarbij waargenomen in verschillende ziekenhuizen en het astmacentrum Heideheuvel in Hilversum. Tot slot organiseert Gerda congressen voor Werkgroep Artsen Advocaten WAA over letselschade onderwerpen en voor kinderartsen over kinderradiologie.

Publicaties:

Kinderradiologie voor Kinderartsen, VU Uitgeverij 2003 en Wat mankeert mijn kind?, Uitgeverij Terra Lannoo 2007

Pony aaien

In het dagelijks taalgebruik wordt het woord allergie heel vaak gebruikt voor ergens niet tegen kunnen. Als u iemand een beetje irriteert hoort u nog wel eens zeggen: ik ben allergisch voor u. Dat heeft niets te maken met de medische term allergie. In de medische wereld gaat het over aantoonbare of meetbare verschijnselen die herhaaldelijk bij een patiënt te vinden zijn. Dat is een ingewikkelde zin; er wordt mee bedoeld dat sommige mensen bijvoorbeeld niet tegen huisstof, katten of melk kunnen. Andere mensen hebben daar helemaal geen last van en reageren dus niet allergisch.

Die allergische verschijnselen, en dat kunnen er vele zijn, ontstaan na blootstelling aan een bepaalde prikkel in een dosis die door niet-allergische mensen zonder probleem wordt verdragen. Dus de ene mens of het ene kind wordt ontzettend benauwd in de buurt van bijvoorbeeld een paard of huisstof, terwijl iemand anders daar helemaal geen last van heeft.

Dit wil ik illustreren met een voorval dat ik met mijn eigen dochter meemaakte. We waren op een middag op bezoek bij vrienden, toen mijn dochtertje een jaar of zes was. Deze mensen hadden in een weiland vlakbij een pony, dus kwam de vraag of de kinderen de pony mochten gaan aaien. Geen enkel bezwaar want mijn dochter was toen ze nog kleiner was herhaaldelijk bij pony’s geweest en dat had nooit een probleem gegeven. Het zal een half uurtje later geweest zijn toen de kinderen helemaal geschrokken terugkwamen. Ik herkende mijn eigen kind bijna niet meer; een totaal opgezwollen gezicht, benauwd, rode tranende ogen en hevig niezend. Wat was er gebeurd? Ze had een allergische reactie ontwikkeld voor paarden. Dat was al gebeurd toen ze veel kleiner was, maar omdat ze een paar jaar geen contact met paarden of pony’s had gehad, had niemand iets van die allergie gemerkt.

Een allergie ontwikkel je soms dus zonder dat je het merkt. Alleen als je (soms pas na jaren) in contact komt met het allergeen, in dit geval de pony, treden ineens de allergische symptomen op. Het vervelende is dat je de neiging om allergisch te reageren levenslang houdt.

Mijn dochter is inmiddels een volwassen vrouw. Sinds het voorval op haar zesde moet ze heel ver uit de buurt van paarden blijven, en dan is ze gelukkig kerngezond.


Verstuur reactie
* Verplichte veldenUw privacy is in veilige handen. Leef.nl gaat discreet met uw vragen en gegevens om.

Service van Leef

  • Besteld voor 16.00 uur, morgen geleverd
  • Gratis levering bij orders boven de 50 euro.
  • Gratis afhalen bij uw apotheek

Klantenservice

Heeft u vragen? Bel onze klantenservice 0800 - 555 43 21


Trustpilot
Betalen met iDeal Betalen met Visa Betalen met Maestro   Onlinegeschillenbeslechting

Een moment geduld aub...

Toegevoegd aan je winkelmand

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen
Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen