Arts
Gerda is geboren in Amersfoort, waar zij op de lagere school en het gymnasium heeft gezeten. Zij studeerde in Utrecht, deed haar specialistenopleiding in het Emma Kinder Ziekenhuis in Amsterdam en het Children’s Hospital in Seattle, Washington in de Verenigde Staten. Als kinderarts is zij werkzaam geweest in wat tegenwoordig Ziekenhuis Ter Gooi in Blaricum heet. De laatste jaren heeft zij daarbij waargenomen in verschillende ziekenhuizen en het astmacentrum Heideheuvel in Hilversum. Tot slot organiseert Gerda congressen voor Werkgroep Artsen Advocaten WAA over letselschade onderwerpen en voor kinderartsen over kinderradiologie.

Publicaties:

Kinderradiologie voor Kinderartsen, VU Uitgeverij 2003 en Wat mankeert mijn kind?, Uitgeverij Terra Lannoo 2007

Rust, reinheid en regelmaat

Onlangs kreeg ik een telefoontje van een ongeruste opa van een klein, zes weken oud meisje die de ouders tot wanhoop bracht door aanhoudend te huilen. Het meisje heeft een ouder zusje van twee en een half jaar. De baby was op tijd en normaal zonder complicaties geboren en het huilen was al na een paar dagen begonnen. De ouders hadden al van alles geprobeerd, dat wil zeggen dat de borstvoeding was mislukt om niet geheel duidelijke reden en dat de baby al aan de derde soort flesvoeding bezig was. Bovendien werd ze ingebakerd.

Ik ben maar eens bij het gezin thuis gaan kijken, en wat trof ik aan? Een huilende baby in de box, kraamvisite, het oudere zusje te midden van haar speelgoed, de radio aan en een wanhopige moeder in tranen. Op zich zijn dit stuk voor stuk normale omstandigheden, behalve de huilende moeder.

Laat ik beginnen te zeggen, dat ook een pasgeboren baby best eventjes, tien tot vijftien minuten voor of na de voeding in de box mag liggen, maar daar niet hoort te slapen. Dat hoort in het eigen bedje. Zo’n klein pasgeboren kindje moet vooral wennen aan de nieuwe omstandigheden op deze wereld, terwijl het daarvoor nog zo lekker warm en beschermd in mama’s buik lag. Het zal je maar gebeuren: je temperatuur op peil moeten houden, met tussenpozen voldoende drinken, zodat de groei er goed in blijft, zoals die voor de geboorte was, wennen aan al die gezichten over je heen en al die liefhebbende armen die je willen knuffelen. Wij volwassen mensen staan er niet altijd bij stil hoe ongelooflijk groot de overgang is van de veilige baarmoeder naar de overweldigende buitenwereld.

Wat we ook wel eens vergeten is dat de enige manier voor een baby van enkele dagen tot weken oud om emoties te tonen, het stemgeluid is. Een huilende baby is vrijwel altijd een baby die ergens onvrede mee heeft en dat kan van alles zijn: honger, een vieze luier, te veel lawaai om zich heen, alsmaar nieuwe gezichten, de slaap niet meteen kunnen vatten. Daarom zijn de al heel oude regels van rust, reinheid en regelmaat de basis voor een evenwichtig, harmonieus opgroeiend kind, ook en misschien zelfs vooral de eerste levensweken. Dus vermijd veel prikkels, probeer een regelmatig schema van drinken en slapen voor de baby te ontwikkelen en ach, de reinheid in deze westerse maatschappij zal wel geen probleem zijn met ons schone water, de wasmachines en stofzuigers.

Ten slotte kan ik u vertellen dat de baby met bovenstaande adviezen na een week of twee een vredig doorslapende, goed groeiende baby was en dat de rust in huis weergekeerd was.


Verstuur reactie
* Verplichte veldenUw privacy is in veilige handen. Leef.nl gaat discreet met uw vragen en gegevens om.

Service van Leef

  • Besteld voor 16.00 uur, morgen geleverd
  • Gratis levering bij orders boven de 50 euro.
  • Gratis afhalen bij uw apotheek

Klantenservice

Heeft u vragen? Bel onze klantenservice 0800 - 555 43 21


Trustpilot
Betalen met iDeal Betalen met Visa Betalen met Maestro   Onlinegeschillenbeslechting

Een moment geduld aub...

Toegevoegd aan je winkelmand

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen
Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen