Diane-35 (cyproteronpil) en trombose

 

Diane-35 en trombose

Al in 2008 is uit onderzoek gebleken dat een anticonceptiepil met cyproteron geen voordeel biedt ten opzichte van andere anticonceptiepillen voor de behandeling van acne. Uit datzelfde onderzoek werd ook een verhoogd risico gevonden op het ontstaan van trombose (stolsels) door het gebruik van de cyproteron-pil. Om deze redenen hebben de Nederlandse huisartsen in hun behandelrichtlijnen opgenomen dat Diane-35 geen plaats meer heeft bij de behandeling van acne. Als het gaat om de keuze van een anticonceptiepil gaat de voorkeur bovendien uit naar een anticonceptiepil van de tweede generatie. Pillen van de derde generatie hebben namelijk een tweemaal zo verhoogde kans op veneuze trombose ten opzichte van pillen van de tweede generatie. 

Kans op trombose

Bij vrouwen die geen anticonceptiva gebruiken komt trombose per jaar 10 keer voor per 100.000 vrouwen en bij tweede generatie anticonceptiva komt dit ongeveer 20 keer voor per 100.000 vrouwen. Bij gebruik van een cyproteronbevattende pil of een pil van de derde of vierde generatie stijgt dit risico naar 30-40 keer per 100.000 vrouwen.  Het risico op diep veneuze trombose tijdens en na een zwangerschap is  nog vele malen hoger.

Advies voor cyproterongebruiksters

Als u de cyproteronpil als anticonceptiepil gebruikt hangt het vooral af van hoe lang u deze pil al gebruikt. Het verhoogde risico treedt met name in het eerste jaar van gebruik op. Het is dan aan te raden over te stappen op een combinatiepil van de tweede generatie (bijv. ethinylestradiol 30 mcg/levonorgestrel 150, Microgynon® 30). U kunt rustig uw huidige pilstrip opmaken en na de stopweek starten met deze nieuwe pil. Gebruikt u al langer dan een jaar de cyproteronpil naar tevredenheid, dan is het aan u of u toch liever overstapt.

Overstappen?

Wilt u overstappen dan adviseren wij u om contact op te nemen met uw huisarts voor een nieuw recept of om eventueel andere vormen van anticonceptie te bespreken. Voor meer informatie over andere anticonceptiemethoden kunt u ook terecht in uw Service Apotheek.


Trustpilot
Betalen met iDeal Betalen met Visa Betalen met Maestro   Onlinegeschillenbeslechting

Een moment geduld aub...

Toegevoegd aan je winkelmand

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen
Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen