Luizen! Hoe kom je er vanaf?

Hoofdluis verspreidt zich in een hoog tempo - vooral onder kinderen. “Controleer vaak en grijp meteen in bij ontdekking van hoofdluis. Kammen met een speciale fijntandige luizenkam, eventueel gecombineerd met een antihoofdluismiddel, is een goede aanpak.” Dat is de boodschap die Service Apotheek wil meegeven aan basisscholen, kinderopvang en ouders van schoolgaande kinderen. Want naast de kinderen zelf, krijgen vooral zij met hoofdluis te maken. 

Na de zomervakantie lijkt het er regelmatig op alsof er een hoofdluis-epidemie is. Dat komt niet zozeer doordat hoofdluis meer voorkomt, maar doordat veel scholen dan luizencontroles houden. Met andere woorden: kinderen hebben vaak hoofdluis zonder het te weten. Ze besmetten zo andere kinderen, want hoofdluis verspreidt zich in een hoog tempo. Een kind vaak (laten) controleren is belangrijk. De kans op verdere verspreiding is een stuk kleiner als de hoofdluis snel aangepakt wordt.

De belangrijkste tips:

Goed controleren
Luizen zijn parasieten – ze leven van bloed. Het zijn grijsblauwe beestjes van een paar millimeter groot, als ze bloed hebben opgezogen zijn ze roodbruin. Ze zitten graag op warme plekjes: in het haar in de nek, achter de oren of onder de pony. Hun eitjes (neten) zijn grijswitte stipjes die hardnekkig aan de haren plakken. Vaak zitten neten dicht bij de hoofdhuid. Met het blote oog zijn ze lang niet altijd te zien. Signalen als jeuk en krabben op het hoofd wijzen op hoofdluis. Toch worden luizen lang niet altijd opgemerkt; haren moeten regelmatig met een speciale fijntandige luizenkam worden geïnspecteerd. 

Verwijderen
Zodra hoofdluis gevonden wordt, zijn twee dingen belangrijk: de luizen bestrijden én ervoor zorgen dat ze niet terugkomen. Eén manier om hoofdluis te bestrijden is de ‘kambehandeling’: het haar, gedurende twee weken, elke dag grondig kammen met een speciale fijntandige kam. De kambehandeling kan gecombineerd worden met het gebruik van een antihoofdluismiddel. 

Voorkomen
Hoofdluis is nooit 100 % te voorkomen, maar regelmatig controleren scheelt een hoop werk achteraf. De hoofdluis kan op elk hoofd gaan zitten, met hygiëne heeft dat niets te maken. 

Voor meer informatie of advies kunt u terecht bij uw Service Apotheek.

Bekijk ook:


Trustpilot
Betalen met iDeal Betalen met Visa Betalen met Maestro   Onlinegeschillenbeslechting

Een moment geduld aub...

Toegevoegd aan je winkelmand

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen
Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen