Aambeien

 1. Wat zijn aambeien?

  Wat zijn aambeien?

  Hoe ontstaan aambeien?

  Aambeien ontstaan door een hoge druk op de anus. De belangrijkste oorzaak hiervan is een te harde ontlasting, ook verstopping of obstipatie genoemd. Omdat het poepen niet lukt, ga je harder persen waardoor er veel druk op de anus komt. De zwellichamen kunnen hierdoor geïrriteerd raken, opzwellen en uitzakken. 

  Andere oorzaken zijn te weinig lichaamsbeweging en overgewicht. Een te hoog lichaamsgewicht geeft extra druk op de anus. Mensen die weinig bewegen hebben vaak last van verstopping en veel zitten kan de druk op de anus verhogen.    

  Ook een zwangerschap kan aambeien opleveren. Tijdens de zwangerschap wordt het weefsel rondom de zwellichaampjes tijdelijk minder elastisch. Ook hebben zwangere vrouwen vaak last van verstopping. Door deze combinatie zijn aambeien een veel gehoorde zwangerschapsklacht. Bovendien kunnen er tijdens de bevalling door het persen aambeien ontstaan.

  Opgezwollen zwellichamen

  Aan de binnenzijde van onze darm vlak boven de anus (poepgaatje) bevinden zich zwellichamen. Deze zwellichamen zorgen ervoor dat er niet zomaar gas of vocht uit de anus lekt. Door een hoge druk rondom de anus kunnen deze zwellichamen te veel opzwellen en uitzakken.

  Lees meer »
 2. Zwangerschapskwalen

  Zwangerschapskwalen

  Tijdens de zwangerschap kun je te maken krijgen met kwaaltjes. Voor de meeste zwangerschapskwalen bestaat een advies of een middel zodat je zo veel mogelijk kunt genieten van jouw zwangerschap.

  Misselijkheid

  Misselijkheid komt het meeste voor. Dit wordt veroorzaakt door veranderingen in de hormoonhuishouding. Meestal kun je de ochtendmisselijkheid onder controle houden door een licht ontbijt te nemen. Als de misselijkheid aanhoudt, is het aan te bevelen om verspreid over de dag kleine hoeveelheden te eten.

  Bij lichtere vormen van misselijkheid raadt de huisartsenrichtlijn het gebruik van gember aan in een dosering van vier maal daags 250 milligram

  Wanneer de misselijkheid en het braken hevig is, kun je het beste contact opnemen met jouw arts. Op voorschrift van de arts kun je medicijnen tegen de misselijkheid gebruiken.

  Lees meer »