Goede schoenen met voldoende demping zijn belangrijk. Ook een goede en rustige warming-up zijn, net zoals voor het voorkomen van veel andere blessures, noodzaak.
Bij de gescheurde spier is het duidelijk dat u naar de chirurg zult moeten. Bij de tendinitis of tendinose kunt u het beste koelen met ijs. Gewoon ijsblokjes of een coldpack. Let wel op dat u het ijs niet direct op de huid legt; doe er een theedoek tussen. Kijk het een paar dagen aan en mogelijk verdwijnt de klacht. Doe rustig aan en vermijd de veroorzakende sport. Zwemmen kan bijvoorbeeld wel.
Wanneer de klacht niet verdwijnt of veel minder wordt, zou fysiotherapie nodig kunnen zijn. Een massage van de kuit kan veel verlichting geven. Ook begeleiding bij het hervatten van de sport is belangrijk. Vaak wil men te snel weer ‘aan de bak’. Dit kan resulteren in een nieuwe blessure en zelfs in ernstiger mate. Een fysiotherapeut zal aandacht besteden aan de mogelijke factoren die voor het ontstaan van de kwetsuur hebben gezorgd. Is er een beenlengteverschil? Is er een bekkenscheefstand? Beweegt de enkel goed? Hoe loopt de patiënt? Mogelijk zal in de herstelfase een tape moeten worden aangelegd, met soms ook een hakverhoging om de pees te ontlasten.
Een moment geduld aub...