Alles wat u wilt weten over condooms

Een condoom is in de eerste plaats een anticonceptivum. Het is bedoeld om zwangerschap te voorkomen doordat het sperma opvangt dat tijdens de geslachtsgemeenschap vrijkomt. Daarnaast beschermen condooms ook tegen seksueel overdraagbare aandoeningen, ook wel SOA’s of geslachtsziekten genoemd, zoals chlamydia, gonorroe en hiv. Condooms kunnen ook gebruikt worden om de geslachtsgemeenschap langer te laten duren.

Waarvan zijn condooms gemaakt?

Het meest gangbare materiaal waarvan condooms worden gemaakt is latex. Latex is een natuurrubber waarin ook veel eiwitten zitten. Deze eiwitten kunnen als allergeen werken en bij ongeveer één op de 50 mensen een (huid)allergie veroorzaken. Als alternatief, voor mensen met een latex-allergie, worden er ook condooms van synthetische kunststoffen gemaakt, zoals polyisopreen of polyurethaan. Schapendarmen waarvan van oudsher wel condooms werden gemaakt, worden daar tegenwoordig niet meer voor gebruikt.

Met glijmiddel

De meeste condooms bevatten ook een glijmiddel. Meestal is dit een glijmiddel op waterbasis, omdat dit de minste irritatie geeft en de kwaliteit van het condoom niet aantast. Vaak wordt gedacht dat het glijmiddel ook een zaaddodende werking heeft. Dat is echter niet het geval. Condoomfabrikanten gebruiken het ingrediënt dat verantwoordelijk is voor de zaaddodende werking niet meer, omdat het vaak allergische reacties geeft.

Pretcondooms met fantasievormen hebben meestal geen kwaliteitskeurmerk

Jos Lüers - Apotheker

De kwaliteit van condooms

Om een condoom te laten doen waarvoor het bedoeld is, het voorkomen van ongewenste zwangerschap, moet de kwaliteit goed zijn en goed getest worden. Om te controleren of een condoom niet lekt en sterk genoeg is, worden steekproefsgewijs condooms gevuld met water of gekeken hoeveel lucht erin geblazen kan worden voordat het barst. Een standaard condoom moet minimaal 18 liter lucht kunnen bevatten. Omdat condooms als medisch hulpmiddel op de markt worden gebracht moeten ze een CE-markering krijgen, dat garandeert dat ze voldoen aan de kwaliteitseisen. Ook gekleurde condooms en condooms met een smaakje hebben een CE-markering. Zogenaamde pretcondooms met fantasievormen hebben deze CE-markering niet.

Kwaliteitsverlies

Omdat de kwaliteit van condooms achteruit gaat als ze ouder worden, is de verpakking voorzien van een houdbaarheidsdatum. Let goed op deze houdbaarheidsdatum. Wanneer deze verstreken is, kan bijvoorbeeld het glijmiddel deels zijn verdampt. Ook zijn de sterkte en elasticiteit van het condoom niet meer gegarandeerd. Condooms die voldoen aan de standaardkwaliteit zijn minder geschikt voor anale seks. Hiervoor is een sterker condoom nodig. Ook bij orale seks kan de kwaliteit van het condoom achteruit gaan door beschadigingen door de tanden. Daarom wordt aangeraden om een nieuw condoom te gebruiken wanneer u na orale seks nog geslachtsgemeenschap wilt hebben. Tenslotte is het belangrijk om te weten dat een standaardcondoom getest is bij gebruik gedurende 15 tot 30 minuten.

Alle producten voor 'Condooms'

Bekijk alle producten >

De effectiviteit van condooms

Wanneer een condoom op de juiste manier wordt gebruikt, is het een goed voorbehoedsmiddel. Ongeveer 98% van de vrouwen wordt niet zwanger bij correct gebruik van condooms gedurende 1 jaar. Maar in de praktijk ligt het percentage ongewenste zwangerschappen helaas hoger. Dat komt door fouten die gemaakt worden bij het omdoen van het condoom en onjuiste keuze van het product.

Soorten en maten condooms

Omdat er veel verschillende mensen zijn en veel verschillende manieren om seks te hebben, zijn er door de condoomfabrikanten talloze variaties ontwikkeld.

Tips om de betrouwbaarheid te vergroten

 • Kies de juiste maat. Een te krap of te ruim zittend condoom scheurt makkelijk. Veel fabrikanten maken slechts één maat condooms. Vanwege de elasticiteit van het materiaal zal deze maat bij de meeste mannen wel passen. In sommige gevallen blijft echter een grotere of kleinere maat beter zitten of zorgt voor meer genot.
 • Doe het condoom voor de penetratie om. Vóór het orgasme komt er vaak al voorvocht uit de penis. Het is dus onveilig om pas vlak voor het orgasme een condoom om te doen
 • Pas op met scherpe nagels en ringen wanneer u het condoom om doet. Deze veroorzaken gemakkelijk beschadigingen waardoor het condoom kan scheuren.
 • Doe het condoom in één keer goed om. Een condoom rolt maar aan een kant af. Wanneer u het condoom in eerste instantie verkeerdom heeft gehouden, neem dan een nieuwe omdat er per ongeluk voorvocht en mogelijk zaadcellen aan de buitenkant kunnen zijn gekomen
 • Gebruik geen dubbele condooms. Twee condooms over elkaar lijkt veiliger, maar is dat niet. De kans op scheuren wordt door wrijving juist groter.
 • Voorkom lekken in de vagina. Laat de penis met het condoom er om na het orgasme niet slap worden in de vagina. De kans is groot dat sperma er dan uit lekt. Houdt het condoom bij terugtrekken uit de vagina met uw vingers goed op z’n plaats op de penis.
 • Gooi het condoom weg en was uw handen. Condooms mogen niet door het toilet worden gespoeld. Was uw handen om te voorkomen dat sperma aan het condoom alsnog in de vagina terechtkomt.

Minder gevoel door een condoom?

Een bekend nadeel van condooms is het verminderde gevoel. Veel mannen voelen zelfs helemaal niets meer met een condoom. Met name besneden mannen ervaren dit probleem omdat hun eikel minder gevoelig is dan die van een onbesneden man. Het kan helpen om dunnere condooms te gebruiken.

Een verminderd gevoel kan soms een voordeel zijn. Veel jongens en jonge mannen hebben een probleem met te snel klaarkomen, ook wel ejaculatio praecox genoemd. Speciaal hiervoor zijn condooms beschikbaar die het orgasme helpen uitstellen. Hierin zit in het glijmiddel een stof die een licht verdovende werking op de penis en met name op de eikel heeft. Dit helpt bij het uitstellen van de zaadlozing.

Eigenschappen waarop u een condoom kunt selecteren zijn:

 • Standaard condoom. Regulier condoom van latex, meestal voorzien van glijmiddel op waterbasis
 • Ultra dunne condoom. Condoom voor meer gevoel. Vaak van latex. Ook latexvrije condooms zijn meestal dunner dan latex condooms
 • Orgasme uitstellen. Condooms voorzien van een licht verdovende stof
 • Maat. Condooms die ruimer of strakker zijn dan de standaardmaat. De lengte is minder van belang, maar er zijn ook condooms die langer of korter zijn
 • Extra sterk. Dikkere condooms voor extra veiligheid. Geschikt voor anale seks
 • Kleur en smaak. Condooms voorzien van een smaakje en een bijpassende kleur
 • Extra glijmiddel. Condooms met extra glijmiddel. Voorkomt schuren waardoor het condoom kan scheuren
 • Extra stimulatie. Condooms met een structuur van ribbeltjes of nopjes voor extra gevoel bij de vrouw
 • Latex vrije condooms. Bij allergie voor latex
 • Makkelijk omdoen. Condooms voorzien van vleugels waardoor het omdoen makkelijker wordt en met één hand gedaan kan worden
 • Vrouwencondoom. Voorafgaande aan de geslachtsgemeenschap in te brengen in de vagina

Welke maat condoom?

Veel condoomfabrikanten maken condooms in één maat. Vanwege de elasticiteit van het materiaal zal deze maat voor de meeste mannen geschikt zijn. Verliest u het condoom of zit het niet comfortabel, dan kan het zijn dat u een grotere of kleinere maat moet hebben. Om de maat te bepalen, meet u de omtrek van de penis in erectie ongeveer twee centimeter vanaf de basis. Bij een omtrek van meer dan 135 millimeter kan het soms lastig blijken het standaardcondoom helemaal tot aan de basis af te rollen. Een wijder condoom kan dan comfortabeler zijn. Wanneer uw omtrek kleiner is dan 110 millimeter en het condoom vaak dreigt af te schuiven, kan een smaller condoom uitkomst bieden.

Double Dutch

Het condoom is het enige anticonceptivum dat ook een goede bescherming tegen seksueel overdraagbare aandoeningen biedt. Vaak worden condooms daarom gebruikt in combinatie met de anticonceptiepil. Deze methode, die wel Double Dutch wordt genoemd, wordt met name aangeraden bij wisselende seksuele contacten en bij relaties in een pril stadium. Jaarlijks zijn er circa 300.000 consulten bij huisartsen en soa-centra vanwege het vermoeden van een soa. Voldoende reden dus voor extra bescherming wanneer u uw bedpartner (nog) niet zo goed kent.

Double Dutch is het gebruik van de pil én een condoom

Jos Lüers - Apotheker


Trustpilot
Betalen met iDeal Betalen met Visa Betalen met Maestro   Onlinegeschillenbeslechting

Een moment geduld aub...

Toegevoegd aan je winkelmand

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen
Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen