Door meer te bewegen kan de lichamelijke gezondheid van mensen met dementie verbeteren. Hiermee verbetert ook de zelfredzaamheid. Er is meer onderzoek nodig om vast te stellen of meer beweging ook leidt tot een verbetering van de cognitieve functies bij mensen met dementie. Dit zijn de belangrijkste conclusies die bewegingswetenschapper en psycholoog in opleiding Gerwin Blankevoort trekt in zijn proefschrift waarmee hij op 11 februari 2015 aan de Rijksuniversiteit Groningen promoveert.

Cognitief functioneren

Al langer is bekend dat er een samenhang is tussen het cognitief functioneren, zoals denken, leren en onthouden, en lichamelijke inspanning. Bij gezonde ouderen is aangetoond dat om goed cognitief te kunnen functioneren een goede lichamelijke conditie nodig is. Blankevoort onderzocht of dit ook geldt voor mensen met dementie.

De conclusie van het onderzoek is dat lichamelijke activiteit bij ouderen met dementie eveneens zorgt voor een verbetering in evenwicht, kracht en uithoudingsvermogen. Deze verbetering werkt vervolgens door in gewone dagelijkse activiteiten zoals wassen en eten. Het moet volgens
Lees meer »