Angina pectoris

Door bijvoorbeeld inspanning of emotie gaat het hart sneller kloppen en heeft het meer zuurstof nodig. Wanneer er dan te weinig zuurstof wordt aangevoerd is een angina pectoris aanval het gevolg. De hartkramp verdwijnt meestal weer wanneer u rust neemt.

Voorkom een aanval van angina pectoris door niet te forceren bij inspanning, stress te vermijden en niet te zwaar te eten.

Oorzaak van angina pectoris

De oorzaak van angina pectoris is meestal een vernauwing van een of meer kransslagaders van uw hart. Door vetophoping aan de binnenzijde van de slagaders zijn ze smaller geworden. Dit proces heet atherosclerose of aderverkalking en zorgt ervoor dat er minder bloed door de slagaders kan stromen. Hierdoor wordt de kans op een zuurstoftekort en bijbehorende klachten groter, vooral wanneer het hart extra zuurstof nodig heeft. Dit is bijvoorbeeld het geval bij inspanning, stress of emoties, na een zware maaltijd of bij overgang van warm naar koud. Voorkom een aanval van angina pectoris door niet te forceren bij inspanning, stress te vermijden en niet te zwaar te eten.

De klachten bij angina pectoris

 • een pijnlijk, drukkend gevoel midden op de borst bij inspanning of emotie;
 • uitstralende pijn richting de kaak, hals, schouder, arm, rug of maag;
 • zweten en misselijkheid.

Het verschil tussen een hartaanval en angina pectoris

De klachten van een angina pectoris aanval kunnen lijken op die van een hartaanval. Het verschil is dat bij angina pectoris de pijn bij rust meteen weggaat. Bij een hartaanval is dat niet het geval. Bij een hartaanval wordt de kransslagader helemaal afgesloten. Een deel van de hartspier krijgt dan geen bloed meer en sterft af. Ook kunnen er bij een hartaanval meer klachten zijn naast de pijn, zoals onrust, misselijkheid, bleek zien, zweten of een klamme huid. U kunt meer lezen over de klachten bij een hartaanval op: http://www.leef.nl/kennisbank/verschilt-een-hartaanval-tussen-mannen-en-vrouwen

Andere oorzaken van pijn op de borst

De gevolgen van angina pectoris

Angina pectoris is een waarschuwing dat het hart te weinig zuurstof krijgt. Het is belangrijk om rust te nemen wanneer u een aanval krijgt. Dan kan het hart zich herstellen en zijn de klachten meestal snel weer weg. Als de pijn bij rust meteen weggaat kan de angina pectoris meestal geen kwaad. Wanneer het zuurstoftekort langer dan een kwartier duurt kan het hart beschadigen.

Wanneer u angina pectoris hebt, kunt u het beste zo gezond mogelijk te leven. Dit betekent niet roken, voldoende bewegen, gezond eten en stress vermijden. Daarmee verlaagt u het risico op een hartinfarct.

Gebruikte medicijnen bij angina pectoris

 • Nitraten; deze vaatverwijdende medicijnen (vasodilatantia) zijn er in kortwerkende en langwerkende varianten. De kortwerkende vormen worden ingezet bij een aanval en worden onder de tong gebruikt. Isosorbidedinitraat is beschikbaar als tablet voor onder de tong, nitroglycerine als spray. De langwerkende vormen kunnen dagelijks worden gebruikt om een aanval te voorkomen. Isosorbidedinitraat, isosorbidemononitraat en nicorandil zijn tabletten, langwerkend nitroglycerine is een pleister.
 • B├Ętablokkers; verlagen de bloeddruk, vertragen de hartslag en verminderen de zuurstofbehoefte van het hart. Hierdoor kunnen aanvallen van hartkramp worden voorkomen. Veelgebruikt wordt metoprolol. B├Ętablokkers zijn eerste keus middelen als onderhoudsbehandeling van stabiele angina pectoris.
 • Calciumblokkers; verlagen de bloeddruk en verminderen de zuurstofbehoefte van het hart. Hierdoor kunnen aanvallen van hartkramp worden voorkomen. Veelgebruikt wordt diltiazem. Calciumblokkers en langwerkende nitraten zijn tweede keus middelen bij de onderhoudsbehandeling van stabiele angina pectoris.
 • Ivabradine; vertraagt de hartslag en vermindert de zuurstofbehoefte van het hart. Hierdoor kunnen aanvallen van hartkramp worden voorkomen. Wordt alleen gebruikt wanneer andere onderhoudsmiddelen niet mogelijk zijn.
 • Bloedverdunners; preventief wordt een plaatjesremmer ingezet zodat de kans op volledige afsluiting van een bloedvat en een hartaanval wordt verkleind. Veelgebruikt wordt acetylsalicylzuur (Aspirine is een lage dosering).

Neem altijd uw medicijnen voor onder de tong mee om een angina pectoris aanval meteen de kop in te drukken.

Wat te doen bij een aanval van angina pectoris?

 • Ga rustig zitten of liggen wanneer u een aanval voelt opkomen.
 • Wanneer de pijn niet snel zakt, gebruik dan uw medicijn voor onder de tong.
 • Helpt dit niet na vijf minuten? Neem dan een tweede dosis.
 • Helpt ook dit na vijf minuten niet? Neem dan een derde dosis.
 • Wanneer dit niet helpt, bel dan direct uw huisarts.

Weet u in welke situaties u waarschijnlijk een aanval krijgt? Neem dan vooraf het medicijn voor onder de tong.Trustpilot
Betalen met iDeal Betalen met Visa Betalen met Maestro   Onlinegeschillenbeslechting

Een moment geduld aub...

Toegevoegd aan je winkelmand

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen
Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen