Angst bij honden, bijvoorbeeld bij vuurwerk en onweer

In situaties waarin de leefomstandigheden van uw hond (of kat) veranderen kunnen gevoelens van stress en angst boven komen. Uw hond kan dit laten zien door onrustig te zijn, veel te blaffen, of juist heel stilletjes of schrikkerig te zijn.

Angst, agressie en stress

Sommige honden kunnen uit onzekerheid agressief worden. U kent uw hond het best en kunt dus waarschijnlijk het best inschatten of hij of zij last heeft van stress. Voorbeelden van situaties waar veel honden psychisch onder lijden zijn de introductie van een nieuw huisdier, een nieuwe baby in huis, lawaai (zoals tijdens oud en nieuw, of bij onweer), verhuizing, of alleen zijn. Ook honden die van eigenaar wisselen kunnen gedrag laten zien dat moeilijk controleerbaar is.

Vuurwerk en onweer

Er zijn nogal wat honden die heel slecht tegen het geluid van vuurwerk kunnen. De grote gehoorscherpte van de hond, en waarschijnlijk ook het bereik van het gehoor maken dat het lawaai van vuurwerk en onweer blijkbaar een heel onaangename sensatie is. Zelfs naderend onweer kan al een reactie uitlokken. Veel honden raken ernstig in paniek op oudejaarsavond, of tijdens een flinke onweersbui. Dit gedrag doorbreken is ontzettend moeilijk, maar er zijn een aantal manieren om de schade te beperken, of om te voorkomen dat het gedrag aangeleerd wordt.
Hoe moeilijk het ook kan zijn, is het vaak effectiever om de hond niet gerust te proberen te stellen. Dit kan als beloning werken voor het gedrag dat de hond laat zien. Er bestaan cursussen voor honden die (over)gevoelig voor lawaai zijn. De hond wordt geleidelijk gewend aan het geluid van vuurwerk. Wanneer u een pup koopt kunt u proberen de ontwikkeling van deze angst te voorkomen, door de pup te laten wennen aan harde geluiden, en plotselinge knallen. Vaak wordt hier bij de fokker al een en ander aan gedaan door dichtbij het nest bijvoorbeeld ballonnen te laten knappen. Pak een pup niet op als hij schrikt van een knal, daarmee bevestig je dat geluid gevaar betekent.

Tips voor oudejaarsavond

  • Als de hond echt uitgelaten moeten worden, hou hem dan aan de lijn.
  • Is uw hond gechipt? Zo niet, dan is een halsband met adres en telefoonnummer aan te raden.
  • Doe niets anders met de hond dan u op een normale avond zou doen, probeer hem niet bij voorbaat gerust te stellen!
  • Hou de gordijnen dicht, om lichtflitsen zo veel mogelijk buiten te houden.
  • Hou ramen en deuren dicht.
  • U kunt kiezen om enige tijd voor oudejaarsavond te beginnen met het geven van een supplement dat kan helpen de schrikreacties te verminderen, zoals Zylkène voor hond en kat.
  • Wanneer uw hond extreem angstig is kunt u uw dierenarts vragen een kalmeringsmiddel voor te schrijven. Dit is meestal diazepam.


Trustpilot
Betalen met iDeal Betalen met Visa Betalen met Maestro   Onlinegeschillenbeslechting

Een moment geduld aub...

Toegevoegd aan je winkelmand

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen
Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen