Angst voor de tandarts

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat veertien procent van de Nederlandse kinderen tussen de vier en elf jaar oud angst heeft voor de tandarts. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Een onbegripvolle tandarts, angst voor het onbekende of ouders die bang zijn. De angst kan ook ontstaan na een vervelende of pijnlijke ingreep, zoals het trekken van een kies.

Angst voor de tandarts voorkomen

Om een bezoek aan de tandarts prettig te laten verlopen, is het een goed idee uw kind hier op jonge leeftijd kennis mee te laten maken. Niet meteen voor een behandeling, maar om te zien wie de tandarts is, wat hij doet en welke instrumenten hij gebruikt. Neem uw kind vanaf zijn tweede verjaardag mee naar de praktijk, wanneer u zelf op controle gaat. Uw kind kan dan rustig rondkijken en mag misschien wel even in de stoel zitten. Laat de tandarts vooral zijn werk doen, terwijl uw kind toekijkt. Wanneer u hier vroeg mee begint, zal een bezoek aan de tandarts heel normaal worden. Als u als ouder erg bang bent voor de tandarts, kunt u overwegen om bijvoorbeeld uw partner of een familielid te vragen om met uw kind mee te gaan. U loopt anders risico dat een ‘kennismakingsbezoek’ juist averechts werkt. Een kind voelt uw angst namelijk feilloos aan en zal dit gedrag kopiëren.

Wanneer u uw kind op jonge leeftijd kennis laat maken met de tandarts, zal een bezoek heel normaal worden.

Omgaan met angst voor de tandarts

Helaas is angst voor de tandarts niet in alle gevallen te voorkomen. Het kan nu eenmaal nodig zijn om bijvoorbeeld een gaatje te vullen. Belangrijk is om het kind van tevoren zo goed mogelijk uit te leggen wat er gaat gebeuren. Op die manier weet het kind wat er komen gaat. Het kind heeft het gevoel de controle te hebben en kan de situatie beter overzien. Belangrijk bij deze voorlichting is dat de ouder eerlijk is over wat het kind kan ervaren. Vertellen dat het geen pijn gaat doen bij het trekken van een kies, zal het vertrouwen van het kind schaden, waardoor de angst in stand blijft en zelfs kan verergeren.

Het is goed om de tandarts op de hoogte te brengen van de eventuele angsten van uw kind, zodat hij hier op in kan spelen. U kunt hem bijvoorbeeld vragen uw kind nog eens expliciet uit te leggen wat hij gaat doen en hoe lang de behandeling ongeveer zal duren. Een kleine beloning na het tandartsbezoek, ook wanneer het kind heeft gehuild, kan bijdragen aan het verminderen van de angst. Het kind heeft dan immers een stimulans om bij het volgende bezoek wederom goed mee te werken.

TIP: Als de angst van het kind zo groot is, zal het worden doorverwezen naar een speciale kindertandarts. Deze tandarts neemt de tijd om het vertrouwen van het kind te winnen en heeft meer tijd om de behandeling toe te lichten dan een reguliere tandarts.

In ons assortiment vindt u de beste producten en adviezen voor de gezondheid van uw gezin.

Alle producten voor 'Moeder & Kind'


Bekijk producten (1381)


Trustpilot
Betalen met iDeal Betalen met Visa Betalen met Maestro   Onlinegeschillenbeslechting

Een moment geduld aub...

Toegevoegd aan je winkelmand

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen
Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen