Antibiotica

Antibiotica zijn medicijnen die worden ingezet bij ernstige infecties veroorzaakt door bacteriën. Ze doden de bacteriën of remmen hun vermenigvuldiging. Er zijn verschillende soorten antibiotica, die werken tegen verschillende soorten bacteriën.

Bacteriën

Bacteriën zijn eencellige organismen. Sommige bacteriën zijn nuttig voor een mens maar bacteriën kunnen ook een infectie veroorzaken waardoor iemand ziek kan worden. Als iemand voldoende weerstand heeft, bestrijdt zijn afweersysteem de ziekmakende bacteriën. Soms heeft een patiënt echter niet genoeg weerstand tegen een infectie. Dan schrijft de arts een antibioticum voor zodat het afweersysteem van de patiënt wordt geholpen.

Resistentie

Een bacteriesoort kan resistent worden tegen een bepaald antibioticum. Dat wil zeggen dat de bacteriën niet meer gevoelig zijn voor dit geneesmiddel. Als zoiets vaak gebeurt, is er uiteindelijk tegen die bacterie misschien geen remedie meer. In de wereld worden te vaak antibiotica gebruikt wanneer het eigenlijk niet nodig is. Dit werkt resistentie in de hand. Daarom zijn Nederlandse artsen terughoudend in het voorschrijven van antibiotica. Als het niet strikt noodzakelijk is, zijn de nadelen voor alle mensen veel groter dan het voordeel voor het individu.

Waarom moet een antibioticumkuur helemaal worden afgemaakt?

Wanneer u een antibioticumkuur voorgeschreven hebt gekregen, is het belangrijk dat deze helemaal wordt afgemaakt. Ook wanneer er eerder geen klachten meer zijn, is het de bedoeling dat u verdergaat met de kuur. Geen klachten wil namelijk niet zeggen dat alle ziekmakende bacteriën uitgeschakeld zijn. Stoppen geeft de achterblijvers de kans zich weer te vermenigvuldigen. Dan steekt de ziekte opnieuw de kop op. Bovendien zijn achterblijvende bacteriën vaak taaie rakkers die zo de kans krijgen om resistent te worden voor het antibioticum.

Innemen van antibiotica

Wanneer en hoe vaak u een antibioticum moet innemen hangt af van het soort antibioticum. Het staat vermeld op het etiket. Het is belangrijk dat u het innemen goed verdeelt over de dag zodat de hoeveelheid medicijn in het lichaam constant blijft. Neem de dagelijkse hoeveelheid antibiotica zorgvuldig en op het voorgeschreven tijdstip in. Als u dagelijks te weinig van het medicijn gebruikt, neemt de kans op resistentie toe. Hebt u vergeten uw antibioticum op tijd in te nemen? De algemene regel is: doe het zo snel mogelijk alsnog. Maar als het al bijna tijd is voor uw volgende dosis, neem dan de vergeten dosis niet meer in en neem de volgende dosis op de normale tijd. Maak wel de kuur af tot alle tabletten/capsules op zijn. Voor kinderen en mensen met slikproblemen worden antibiotica vaak als drankje gegeven. Let dan goed op het aantal dagen dat de kuur duurt.Trustpilot
Betalen met iDeal Betalen met Visa Betalen met Maestro   Onlinegeschillenbeslechting

Een moment geduld aub...

Toegevoegd aan je winkelmand

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen
Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen