Anticonceptie en hart- en vaatziekten

De eerste pilsoorten die op de markt kwamen gaven nog een verhoogde kans op hart- en vaatziekten. Bij de moderne anticonceptiepillen is dit risico voor de meeste vrouwen verdwenen. De huidige pillen bevatten een lagere dosering hormonen, waardoor hun effect op het cholesterolgehalte en de bloeddruk zeer gering is. Vrouwen die al een hart- of vaatziekte hebben, of hierop een groter risico hebben, moet het gebruik van de anticonceptiepil soms afgeraden worden. Lees hier wanneer en waarom.

Het is belangrijk om voor een pil te kiezen met het laagste risico op trombose

Hart- en vaatziekten

Hartaanvallen, beroertes, angina pectoris (hartkramp), hartritmestoornissen en hartfalen worden, samen met nog een aantal andere aandoeningen, hart- en vaatziekten genoemd. Hart- en vaatziekten komen net zoveel bij vrouwen voor als bij mannen, maar bij vrouwen gebeurt dit wel vaker op oudere leeftijd. Onder vrouwen voor de overgang komen hart- en vaatziekten niet vaak voor. Bij niet rokende vrouwen jonger dan 35 jaar die de pil niet gebruiken krijgt minder dan een op de miljoen vrouwen per jaar een hartaanval.

Wie hebben een verhoogd risico?

Ondanks het zeer beperkte risico zijn er wel degelijk bepaalde groepen vrouwen die een verhoogd risico lopen.

Deze risicofactoren zijn:

  • pilgebruik: sommige onderzoeken laten een verhoogd risico op hartaanvallen en beroertes zien bij pilgebruiksters in vergelijking met niet-pilgebruiksters.
  • roken: geeft een vergrote kans op hart- en vaatziekten. Bij roken in combinatie met pilgebruik wordt de kans op een hart- en vaatziekte zelfs vele malen groter.
  • hoge bloeddruk: is een andere risicofactor voor het krijgen van een hart- of vaatziekte. In combinatie met het gebruik van de pil stijgt dit risico nog verder.
  • hoog cholesterol: is op zichzelf ook een risicofactor voor het ontwikkelen van hart- en vaatziekten. In combinatie met pilgebruik is het risico nog verder verhoogd.
  • leeftijd: het risico neemt licht toe bij een hogere leeftijd, maar in combinatie met roken én het gebruik van de pil is het risico op een hart- en vaatziekte sterk verhoogd vanaf 35 jaar.

Trombose

Een van de ernstigste bijwerkingen van de anticonceptiepil is veneuze trombose. Bij veneuze trombose ontstaat er een bloedstolsel in een ader, vaak in het been. Hierdoor wordt de bloeddoorstroming gehinderd en kunnen er klachten ontstaan. Wanneer een stolsel losschiet, kan er een embolie ontstaan, een afsluiting van een slagader of ader. Een embolie kan zeer gevaarlijk zijn omdat het weefsel achter een bloedprop geen zuurstof meer krijgt en afsterft, zoals bij een hartinfarct of herseninfarct het geval is.

Generatie progestageen

Gebruik van de anticonceptiepil geeft een licht verhoogd risico op veneuze trombose, maar er zijn verschillen tussen de pillen. Het is van belang om voor een pil te kiezen met het laagste risico. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat pillen van de tweede generatie, met het progestageen levonorgestrel, norethisteron of lynestrenol, in vergelijking met andere combinatiepillen het laagste risico op trombose geven. Pillen van de derde generatie, met de progestagenen desogestrel, gestodeen of norgestimaat geven een tweemaal zo hoog risico op trombose als pillen van de tweede generatie. Er zijn ook onderzoeken waaruit blijkt dat anticonceptiepillen met drospirenon een verhoogd risico op trombose geven. Dit progestageen wordt, evenals het progestageen dienogest, nog niet ingedeeld in de generaties.

Aangezien het risico op trombose zeer klein is, duurt het jaren voordat een goed beeld wordt verkregen van het tromboserisico van een nieuwe pil of anticonceptiemethode. Op basis van de huidige gegevens lijkt het erop dat de anticonceptiering en de anticonceptiepleister een tromboserisico hebben dat hoger is dan van pillen van de tweede generatie.

Belangrijke aanbevelingen:

  • Vrouwen die 35 jaar of ouder zijn, de pil gebruiken én roken zouden moeten stoppen met roken. Als het niet lukt met roken te stoppen, moet met de pil worden gestopt. Als alternatief kan een koperhoudend spiraal of een hormoonspiraal worden gebruikt.
  • De anticonceptiepil wordt ontraden bij vrouwen die een hartinfarct, beroerte, diepe veneuze trombose of longembolie hebben gehad.
  • Wanneer er risicofactoren voor hart- en vaatziekten aanwezig zijn, zoals roken, hoge bloeddruk, verhoogd cholesterol, diabetes mellitus type 1 en 2, hart- en vaatziekten bij ouders, broers of zussen jonger dan 60 jaar, obesitas of een verhoogde middelomtrek, moeten de voor- en nadelen van de anticonceptiepil tegen elkaar worden afgewogen.


Trustpilot
Betalen met iDeal Betalen met Visa Betalen met Maestro   Onlinegeschillenbeslechting

Een moment geduld aub...

Toegevoegd aan je winkelmand

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen
Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen