Artrose

 1. Overbelasting voorkomen en gewrichten beschermen bij artrose

  Overbelasting voorkomen en gewrichten beschermen bij artrose

  Bij artrose gaat het om een evenwicht; voldoende bewegen om soepel te blijven en voldoende rust nemen om overbelasting te voorkomen. Door overbelasting te voorkomen rem je de achteruitgang van de gewrichten.

  Evenwicht vinden

  Een evenwicht vinden is vooral een kwestie van ervaring. Gaandeweg zul je leren wanneer je een gewricht kunt belasten en wanneer je het beter kunt ontzien.

  Als eerste is het belangrijk goed te letten op de pijn. Als je tijdens het bewegen meer pijn in het gewricht krijgt, probeer dan anders te bewegen of stop met de activiteit. Als je na het bewegen meer pijn in het gewricht krijgt, doe het dan de volgende keer rustiger aan. Als je langer dan een half uur pijn in je gewrichten hebt na het bewegen, meldt dit dan aan je fysiotherapeut. De oefeningen kunnen dan worden aangepast.

  Een tweede vuistregel is te proberen overbelasting van je gewrichten te voorkomen, ook als je geen klachten hebt. Spreidt de drukte door een goede planning te maken en neem regelmatig pauzes. Denk ook kritisch na over de taken; zijn ze echt nodig, kun je misschien iets uitbesteden of is er een beter manier om de taak uit te voeren?

  Lees meer »
 2. De behandeling van artrose

  De behandeling van artrose

  Wat artrose is en hoe het wordt behandeld, lees je in dit artikel.

  Wat is artrose?

  Artrose is een reumatische aandoening waarbij de kwaliteit van het kraakbeen achteruitgaat en het zachter en dunner wordt. Het wordt ruw aan het oppervlak en er kunnen scheurtjes in ontstaan. Het ontstaan van dergelijke scheurtjes kan in alle gewrichten gebeuren, maar het komt vooral voor in de nek, onderrug, knie, heup, vingers en grote teen.

  Lees meer »
 3. Wat is reuma?

  Wat is reuma?

  Reuma is een verzamelnaam voor meer dan honderd aandoeningen van het bewegingsapparaat, die niet zijn veroorzaakt door een ongeluk of val. Het bewegingsapparaat bestaat uit de gewrichten, gewrichtsbanden, spieren en pezen.

  Hoe vaak komt reuma voor?

  Niet alleen ouderen krijgen reuma, ook bij jongere mensen kan het voorkomen. Reuma komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. In Nederland hebben bijna 2 miljoen mensen een reumatische aandoening. Dit aantal gaat waarschijnlijk nog toenemen, omdat mensen steeds ouder worden en er steeds meer
  Lees meer »