Baarmoederhalskanker

 1. Feiten en fabels over HPV

  Feiten en fabels over HPV

  Een infectie met het humaan papillomavirus (HPV) is de meest voorkomende seksueel overdraagbare aandoening (soa). Baarmoederhalskanker (cervixcarcinoom) wordt vrijwel altijd veroorzaakt door dit virus, maar HPV kan ook andere soorten kanker veroorzaken. Wat weet jij er van?

  Fabel 1: Alleen vrouwen krijgen HPV

  Feit: Ook mannen krijgen HPV. Geschat wordt dat zeventig procent van de seksueel actieve bevolking ooit een genitale infectie met HPV heeft doorgemaakt. Iedereen die seksueel actief is kan een HPV infectie krijgen, zelfs wanneer je maar één seksuele partner hebt gehad.

  Lees meer »
 2. HPV-vaccin

  HPV-vaccin

  Het HPV-vaccin is enkele jaren geleden opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma. Er is veel onrust over de werkzaamheid en veiligheid van het vaccin.

  Waarvoor dient de HPV-vaccinatie?

  Baarmoederhalskanker (cervixcarcinoom) wordt altijd veroorzaakt door het humaan papillomavirus (HPV). Het HPV-virus wordt door seksueel contact overgebracht. Ongeveer tachtig procent van de mensen wordt ooit in het leven besmet met het HPV-virus. In verreweg de meeste gevallen leidt dit niet tot baarmoederhalskanker, omdat het immuunsysteem van het lichaam het virus zelf opruimt. Door te vaccineren tegen het

  Lees meer »
 3. Vaccinatie tegen baarmoederhalskanker simpeler

  Vaccinatie tegen baarmoederhalskanker simpeler

  31 januari 2014 - Meisjes tot en met 14 jaar krijgen voortaan twee prikken tegen HPV (humaan papillomavirus) in plaats van drie. Uit onderzoek is gebleken dat twee prikken voldoende bescherming bieden tegen dit virus dat baarmoederhalskanker kan veroorzaken. Dat meldt het RIVM op basis van nieuw onderzoek. Voor meisjes die ná hun 15e verjaardag met de vaccinaties beginnen, blijven drie prikken nodig voor een goede bescherming.

  Meisjes krijgen in het jaar dat ze 13 worden een uitnodiging voor het HPV-vaccin. Voortaan volgt ongeveer een halfjaar later een tweede prik. De inenting die tot nu toe één maand na de eerste werd gegeven, vervalt. Soms kan het nodig zijn dat meisjes nog drie prikken krijgen. Via de website www.prikkenteller.nl kan men zien hoeveel inentingen er nodig zijn.

  Lees meer »