Bekkeninstabiliteit tijdens en na de zwangerschap

Hoe herkent u bekkeninstabiliteit? En wat is er dan precies aan de hand? U leest het hier. Ook na de bevalling kunt u nog last krijgen van uw bekken. Wat u dan kunt doen leest u in dit artikel.

Overmatige verweking

Onder invloed van het hormoon relaxine verweken bij iedere vrouw in de loop van de zwangerschap het kraakbeen en de banden die de verbinding vormen tussen de verschillende bekkendelen. U kunt het zien als voorbereiding op de bevalling, straks moet het kind immers door het bekken naar buiten. Deze verslapping geeft meestal geen klachten, hooguit wat last van de onderrug. 

Sommige vrouwen hebben last van overmatige verweking. Dan is er sprake van bekkeninstabiliteit. Dit veroorzaakt veel pijn. De pijn kan op verschillende punten merkbaar zijn. In de onderstaande lijst kunt u zien waar.

Pijn door bekkeninstabiliteit

 • Middenvoor in het bekken (rond het schaambeen). Deze pijn kan uitstralen naar de binnenkant van het bovenbeen, lies of schede.
 • Links en/of rechts onder in de rug. Deze pijn kan uitstralen over de hele bil, lies, achterzijde van het bovenbeen en soms ook onderbeen.
 • Rond de stuit. Toenemende pijn bij vermoeidheid, bukken, draaien van de rug,
 • Tijdens omdraaien in bed en fietsen op een hobbelige weg.
 • Bij een volle blaas en bij het ophouden van de ontlasting.

Andere klachten

Pijn in gewrichten, hoofdpijn en andere klachten kunnen ook voorkomen, maar dat hoeft niet direct op bekkeninstabiliteit te wijzen. Het is belangrijk een goed evenwicht te vinden tussen rust en activiteit. Raadpleeg de arts, verloskundige of fysiotherapeut wanneer u vermoedt dat u bekkeninstabiliteit hebt.

Na de bevalling

Ook na de bevalling kan nog bekkeninstabiliteit ontstaan. Zelfs na een probleemloze zwangerschap. De oorzaak is dan meestal het te ver oprekken van de banden, bijvoorbeeld als de baby erg groot was of bij een stuitligging. Om eventuele rug- of bekkenklachten te voorkomen kunt u na de bevalling de dwarse- en schuine buikspieren oefenen. Hieronder twee oefeningen die u hiervoor zou kunnen doen.

Uitgangshouding: rugligging, met opgetrokken benen, voeten blijven op de grond

 • Span de dwarse buikspier aan, alsof u liggend de rits van een te nauwe broek omhoog moet trekken.
 • Doe dit nog een keer terwijl u afwisselend de linker en rechter voet tien centimeter van het bed optilt.
 • Doe dit nog een keer terwijl u de benen licht spreidt en de voeten op bed laat staan.

Uitgangshouding: zijligging met opgetrokken benen

 • Probeer in deze zijligging te doen alsof u de rits van een te nauwe broek omhoog moet trekken; hierdoor kan uw buik van de matras komen.
 • Duw met de bovenste hand op het bed.
 • Til het bovenste been tot horizontaal op, de voeten blijven op elkaar liggen.

Bekkenondersteuning

Als u veel last hebt van uw bekken, kunt u een bekkenband overwegen. Deze ondersteunt de SI-gewrichten en drukt ze samen, waardoor de spanning op de gewrichtsbanden en de instabiliteit van het bekken wordt verminderd. Gebruik de band voornamelijk tijdens actieve bezigheden. Probeer ook regelmatig te bewegen zonder band, zodat de spieren in conditie blijven. Als u de band te veel draagt, kunnen de spieren namelijk verslappen.

Alle producten voor 'stabilisatie bekken'

Bekijk alle producten >

In ons assortiment vindt u de beste producten en adviezen voor de gezondheid van uw gezin.

Alle producten voor 'Moeder & Kind'


Bekijk producten (1381)


Trustpilot
Betalen met iDeal Betalen met Visa Betalen met Maestro   Onlinegeschillenbeslechting

Een moment geduld aub...

Toegevoegd aan je winkelmand

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen
Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen