Alhoewel het zonlicht niet zo intensief is als in de zomer, kan UV-straling uw ogen ook in de winter beschadigen. Met name tijdens skiën, snowboarden en andere winterse buitenactiviteiten loopt u risico. Niet alleen wordt zonlicht gereflecteerd door de sneeuw, ook neemt de intensiteit van de straling op grotere hoogte toe. Het dragen van een zonnebril kan sneeuwblindheid voorkomen. Dit is een ontsteking van uw hoornvlies die ook wel lasoog of fotokeratitis wordt genoemd.
Door koude, droge lucht buiten en centrale verwarming binnen, kunnen uw ogen uitdrogen, branderig aanvoelen en kunt u wazig zien. Voorkom uitdroging door de verwarming in de slaapkamer uit te laten, uw huis goed te ventileren en eventueel een luchtbevochtiger te gebruiken. Richt de verwarming in uw auto niet op uw gezicht, maar op uw voeten. Ook kunt u kunsttranen gebruiken. Deze oogdruppels houden uw ogen vochtig.
Onderzoek heeft uitgewezen dat een dieet met veel omega-3-vetzuren de klachten van droge ogen kan verlichten. Makreel, tonijn, zalm, ansjovis en forel zijn goede bronnen van omega-3-vetzuren. Lust of verdraagt u geen vis, dan kunt u ook een voedingssupplement met omega-3-vetzuren gebruiken.
Langdurig tv kijken of achter een computerbeeldscherm zitten is een belangrijke risicofactor voor het krijgen van droge en geïrriteerde ogen. Dit komt doordat uw ogen langdurig in dezelfde stand staan en u aantoonbaar minder knippert wanneer u naar een beeldscherm tuurt. Gun uw ogen regelmatig rust, door bijvoorbeeld iedere twintig minuten een tijdje weg te kijken van het beeldscherm. Om uw ogen voldoende vochtig te houden helpt het ook om heel bewust regelmatig met uw ogen te knipperen.
Een moment geduld aub...