Een bijkomstigheid van de seizoen overgang van herfst naar winter is de dalende temperatuur en de start van het griepseizoen. Velen van ons grijpen naar warm eten en een dikke winterjas als bescherming tegen de kou, maar vergeten misschien dat het net zo belangrijk is om voor onze ogen te zorgen als voor de rest van ons lichaam. 

De droge lucht en een gure wind kunnen zorgen voor branderige en jeukende ogen en wazig zien. Hoe kun je het beste je ogen beschermen? Hieronder vind je een aantal simpele tips.

1. Zorg ervoor dat je voldoende water drinkt

Velen van ons hebben de neiging om tijdens de koudere maanden meer warme dranken te drinken. Veel vers water drinken houdt onze ogen, huid en de rest van ons lichaam gehydrateerd en dit is in de winter net zo belangrijk voor de vitale functies van ons lichaam als in de zomer.

2. Eet een gezond dieet en omega 3

Je hebt vast wel eens gehoord dat wortels goed zijn voor je ogen. Fabel denk je dan, maar daar zit wel degelijk waarheid achter. In wortels zit het stofje bètacaroteen, dat is een stofje dat wordt omgezet in vitamine A, en vitamine A is vervolgens weer belangrijk voor het goed functioneren van je ogen. Bovendien krijg je een lekker kleurtje van het veel eten van wortels!

Verder heeft onderzoek uitgewezen dat een dieet met veel omega-3-vetzuren de klachten van droge ogen kan verlichten. Makreel, tonijn, zalm, ansjovis en forel zijn goede bronnen van omega-3-vetzuren. Lust of verdraag je geen vis, dan kun je ook een voedingssupplement met omega-3-vetzuren gebruiken.

3. Houd je handen schoon

Verkoudheid en griep kunnen onze ogen aantasten en pijn en jeukende ogen veroorzaken. Hierdoor kom je snel in de verleiding om vaak in je ogen te wrijven. Door vervolgens in je ogen te wrijven maak je de klachten alleen maar erger.

Als je niet lekker bent, zorg er dan dus altijd voor dat je je handen schoon houdt na het snuiten van je neus of hoesten. Niet alleen om de huidige klachten niet te verergeren, maar ook om andere problemen met de ogen, zoals ooginfecties, te voorkomen. Houdt hier extra rekening mee als je contactlenzen draagt.

4. Voorkomen van droge ogen

Het voorkomen van droge ogen kun je doen door het gebruik van oogdruppels. Oogdruppels zijn vooral handig vlak voordat je naar buiten gaat om je ogen te beschermen tegen de koude lucht, maar kunnen ook van pas komen als je ogen binnenshuis op het werk of thuis droog aanvoelen. Zorg er wel voor dat ze geschikt zijn voor lenzen als je gebruik maakt van contactlenzen.

Verder kun je uitdroging van je ogen voorkomen door de verwarming in de slaapkamer uit te laten, je huis goed te ventileren en eventueel een luchtbevochtiger te gebruiken. Is het koud in de auto? Richt de verwarming dan niet op je gezicht, maar bijvoorbeeld op de voeten. 

5. Het dragen van een zonnebril

Het dragen van een zonnebril in de winter is dubbel winst! Allereerst is het een van de beste manieren om je ogen in de winter te beschermen tegen de koude, uitdrogende wind, omdat deze een barrière vormt. Hier helpt een normale bril natuurlijk ook bij. Daarnaast kan de zonnebril sneeuwblindheid voorkomen. Sneeuwblindheid is een ontsteking van het hoornvlies die ook wel lasoog of fotokeratitis wordt genoemd.

Het zonlicht is niet zo intensief als in de zomer. Toch kan UV-straling de ogen ook in de winter beschadigen. Met name tijdens skiën, snowboarden en andere winterse buitenactiviteiten loop je kans.